Сменили градоначелника, уплашили власт

НА ДО САДА ОДРЖАНИХ 35 УЛИЧНИХ ПРОТЕСТА У СЛОВЕНИЈИ ДЕМОНСТРИРАЛО 70.000 НЕЗАДОВОЉНИХ ГРАЂАНА ПИШЕ ДНЕВНИК ВЕЧЕР ИЗ МАРИБОРА

        На до сада одржаних 35 уличних протеста у 35 градова у Словенији током протекле три седмице учествовало је око 70.000 незадовољних грађана, озваничио је дневник „Вечер” из Марибора - града где су протести били најмасовнији и довели до оставке градоначелника Франца Канглера.

       У међувремену, Канглер је постао својеврсни симбол за политичку корупцију у тој некадашној југословенској републици, а следећи талас „друштвеног незадовољства” најављен је за наредни петак.

       Групе које организују протесте преко друштвене мреже „Фејсбук” у Љубљани очекују око 8.000 демонстраната, а до тада би требало да буде јасно могу ли досадашња спонтана окупљања незадовољних (не)радом политичких елита резултирати стварањем политичке платформе, пише лист.

       Британски амбасадор у Словенији Ендрју Пејџ изјавио је да је, према његовој оцени, погрешно упоређивати словеначке протесте са сличним манифестацијама у другим земљама еврозоне.

       „Чини ми се да у Словенији већина протестује против политичке и економске класе уопштено, укључујући владу ...градоначелнике и директоре државних прдузећа”, навео је Пејџ који је већ три године „службује” у Љубљани. Како он види ситуацију, словеначка јавност је незадовољна тиме што веома мали број функционера одговара за злоупотребе пред судовима или бива осуђен.

       „Тек када се то догоди, јавност ће имати осећај да функционери одговарају за своје поступке”, објаснио је британски дипломата, уз констатацију да је и корупција један од разлога зашто у Словенији нема више страних инвеститора.

       (Вечер)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари