У понедељак надлежнима захтев за извршење одлуке

ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ НИЈЕ СТАВИО ВАН ПРАВНОГ ПОРЕТКА СВОЈЕ ОДЛУКЕ ОД ДЕЦЕМБАР 2009. И ЈУЛА 2010. О ПРЕСТАНКУ СУДИЈСКЕ ДУЖНОСТИ

         Друштво судија Србије поднеће у понедељак надлежнима захтев за извршење одлука Уставног суда према којима је Високи савет судства (В С С) обавезан да стави ван правног поретка своје одлуке из (реизбора) општег избора судија, најавила је данас председница Друштва судија Драгана Бољевић.

         "ВШ није ставио ван правног поретка снаге своје одлуке од 25. децембра 2009. и 14. јула 2010. о престанку судијске дужности.Ако тако стање остане, онда ће В С С направити за себе одличан алиби и сваки приговор јавности о лошем раду судија брани аргументом да је В С С такве разрешио, а да је три године након тога морао да их поново изабере по налогу Уставног суда", рекла је Бољевићева на скупштини Друштва судија Србије одржаној на Правном факултету у Београду.

         Према њеним речима, В С С тако наставља даље противуствано и незаконито поступање и обмањивање јавности. Према одлукама Уставног суда од летос о поништају свих одлука В С С о неизбору судија од 2009, судијама је омогућено не само да обављају јавну функцију, већ да остварују права на основу рада - право на социјално, здравствено и пензијско осигурање, почев од 1. јануара 2010. до друге половине 2012. када су враћени на функцију, указала је Бољевићева.

        Она је изразила наду да ће тај захтев, као и раније поднета уставна жалба, за поништај судских избора у којима није учествовала трећина (тада нереизабраних судија) бити "последње акције за исправјање последица насталих реизбором".

         "Поништајем неуспелог реизбора и новим изборима за В С С треба да направимо чврсте основе за правосуђе и тек нас онда чека посао - прављање нове правосудне мреже, равномерније оптерећење судија, вредновање рада, побољшање закона у складу са европским стандарнима и нашим могућностима и посебно посао усавршавања нас самих и као људи и као судија", нагласила је Бољевићева.

         Говорећи о смерницама за даље деловање Друштва, Бољевићева је навела да треба захтевати да се приступи новим изборима за представнике судија и тужилаца у В С С и ДВТ , да се динамика реформи прилагоди њеном обиму и да се сачини студија применљивости реформских мера с обзиром на континенталну правну праксу и друго.

         На почетку данашњег заседања Скупштине Друштва судија прочитано је писмо министра правде Николе Селаковића који је честитао 15. годишњицу рада Друштва и на великом доприносу у заштити права судија и унапређењу независности и непристрасности у њиховом раду. Навео је да му је задовољство што има за савезника струковно удружење као што је Друштво судија и изразио жаљење што није могао да присуствује даншњој скупштини.

         Скупшити су присуствали холандски амбасадор Лоран Стокфис, председник Удружења тужилаца Горан Илић, а међу присутним суђама био је и бивши цлан В С С Благоје Јакшић који је ухапшен у септембру прошле године и суди му се у Специјалном суду због сумње за корупцију.

 

Извор: РТС/Агенције

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари