За закуп Фиделинке Чедина фирма се „надметала“ са директорком Чедине фирме

ОТКРИЋА АНТИКОРУПЦИОНОГ САЈТА ПИШТАЉКА

  • У „конкуренцији“ била и фирма Outsourcing Management Solutions Group д.о.о. регистрована на истој адреси као и Агропослови, која је месец дана раније Либерално-демократској партији уплатила донацију од 7 милиона динара
  • Власница ове фирме Татјана Левинскаја је уједно и директорка Јовановићеве фирме SHSF д.о.о, оснивача Агропослова

        Пише: Иван Нинић

       НА ТЕНДЕРУ за закуп имовине Фиделинка теста д.о.о. у стечају из Суботице - на коме је победила фирма Агропослови д.о.о. чији је сувласник Чедомир Јовановић, а директор његова супруга Јелена Јовановић - као „конкуренција“ учествовала је и фирма Outsourcing Management Solutions Group д.о.о. регистрована на истој адреси као и Агропослови, која је месец дана раније Либерално-демократској партији уплатила донацију од 7 милиона динара, открила је Пиштаљка.

       Власница ове фирме Татјана Левинскаја је уједно и директорка Јовановићеве фирме SHSF д.о.о, оснивача Агропослова.

       Први пут у погоне Фиделинке Агропослови су ушли у октобру 2011. године кад је потписан уговор о закупу млинских капацитета тог предузећа, али и добијено право на експлоатисање жига, односно бренда „Фиделинка“. Затим, у јуну 2012. године Агропослови од Фиделинке у стечају закупљују пословни простор, опрему за производњу тестенина и жиг „Фиделинка“.

       Стечајни управник фирме Фиделинка теста д.о.о. је 28.5.2012. године у дневном листу Данас објавио оглас „ради прикупљања понуда за издавање у закуп производне хале и опреме за производњу“, укључујући и жиг „Фиделинка“. У питању је хала површине 3.319 квадратних метара са магацином, пратећим објектима и опремом за призводњу тестенине која се налази у Суботици. Минимални износ закупнине који се морао понудити је 10.000 евра у динарској противвредности, а уговор о закупу се закључује „најдуже до уновчења имовине која је предмет закупа“. У огласу пише да је обавеза закупца да сам организује производњу, да сноси трошкове радне снаге, одржавања опреме, енергената и комуналне трошкове.

       Пиштаљка је дошла до Записника о отварању понуда који је сачињен 6.6.2012. године и у овом документу пише да је Привредни суд у Суботици у остављеном року, дакле до 4.6.2012. године, уредно примио три понуде. Фирма Outsourcing Management Solutions Group д.о.о. из Београда је понудила месечну закупнину од 10.000 евра, фирма „Rimmel“ д.о.о. из Београда закупнину од 11.500 евра, а фирма „Агропослови“ из Београда закупнину од 12.000 евра. Стечајни управници Фиделинке а.д. у стечају и Фиделинке теста д.о.о. у стечају Зоран Стојановић и Владимир Жужић су 15.6.2012. године донели одлуку да се као најповољнија изабере понуда фирме Агропослови д.о.о. из Београда. Потом су 15.8.2012. године Стојановић, Жужић и Јелена Јовановић потписали уговор о закупу производних капацитета.

       Два месеца касније, 16.10.2012, Јелена Јовановић и стечајни управник Фиделинке а.д. Зоран Стојановић потписали су уговор о закупу комби возила Fiat Ducato RST Furgon 2,8 JTD. Уговорена цена месечног закупа износи свега 12.000 динара, а у уговору се нигде не наводи годиште производње овог возила.    

       Други „конкурент“ Агропослова на овом тендеру била је фирма Outsourcing Management Solutions Group д.о.о. из Београда која је по више основа повезана како са Чедомиром Јовановићем, тако и са његовом странком и фирмом Агропослови – закупцем производне капацитете Фиделинке теста д.о.о. у стечају. Ово предузеће је регистровано за „рачунарско програмирање“, што само по себи отвара питање какве везе та делатност има са производњом тестенина?!

       У предузећу Outsourcing Management Solutions Group д.о.о. власнички удео од 70 одсто има Рускиња Татјана Левинскаја. Према подацима Агенције за привредне регистре, Левинскаја је директорка фирме SHSF д.о.о. у којој власнички удео од 45 одсто има Чедомир Јовановић, док је управо SHSF д.о.о. са уделом од 99,85 одсто оснивач фирме Агропослови д.о.о. из Београда. А да су у питању „повезана лица“ најбоље илуструје то што су фирме Outsourcing Management Solutions Group, SHSF и Агропослови регистроване на истој адреси – улица Шпанских бораца број 3, Нови Београд.

Јелена Јовановић, супруга Чедомира Јовановића

       Иначе, фирма Outsourcing Management Solutions Group д.о.о. била је без запослених у периоду од 2008. до 2010. године, да би у 2011. години запошљавала само једно лице. Ова фирма је показала интересовање за закуп производних капацитета Фиделинке по цени од 10.000 евра месечно, иако је 2011. годину окончала са приходима од свега 675.000 динара и добитком од 250.000 динара. А осим заједничке адресе и сувласнице Татјане Левинскаје, фирму Outsourcing Management Solutions Group са Чедомиром Јовановићем повезује и други економски интерес. Управо је ова фирма 23.4.2012. године уплатила 4 милиона динара донације за председничке изборе и 3 милиона динара за парламентарне изборе Либерално-демократској партији, стоји у званичном извештају Јовановићеве странке. Према писању медија, Татјана Левинскаја је пре доласка у Јовановићеву фирму била запослена као менаџер за финансије у компанији Делта.  

       Последњи подаци из АПР-а показују да Агропослови д.о.о. имају два власника и то фирму SHSF д.о.о. из Београда са 99,85 одсто удела и фирму Global Agriculture Businesses Limited из Лондона са симболичних 0,15 одсто удела. У фирми SHSF д.о.о. (ранији назив Basic solution group д.о.о. Београд) удео од 45 одсто има Чедомир Јовановић, док удео од 55 одсто има фирма Basic Solution Limited из Лондона. Директор фимре Агропослови је Јелена Јовановић, супруга Чедомира Јовановића, који је индиректно, преко фирме  SHSF д.о.о. сувласник Агропослова.

       Иначе, у београдској фирми Радна група д.о.о. власнички удео од 50 одсто, а потом и 100 одсто, имао је управо Чедомир Јовановић. Ова фирма се налази у поступку ликвидације и њен тренутни власник са 100 одсто удела је фирма Basic Solution Limited из Лондона.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари