Памћење Србије гласало за гусле и хармонику

MARGINA Драганa Лакићевићa

Зашто је публика у забавној серији Државне телевизије Ја имам таленат листом била за Пековиће?

* Можда зато што су се заједно појавили сестра и брат, Бојана и Никола, иако је та врста заједништва помало заборављена и у савременој породици и у савременој Србији

* Можда зато што су се заједно појавили гусле и хармоника – инструменти чији звуци одавно изражавају неке лепе и дубоке национално-историјске мисли и осећања

* Можда и зато што се у првом делу њихове композиције поменула мати Србија, а не “региони”, а у другом делу беху довољна два стиха славних речи кнеза Лазара, које су кључ косовског опредељења, дефиниција српског идентитета и садржај некадашњих читанки

* А десило се то само неки дан после званичног пристајања режима Србије да у Европу и у представљање у “региону” иде без Косова

* Овај пут је публика, тражећи себе, открила гусле и хармонику: казали су им више и разговетније, ближе срцу и памћењу. Памћење лако бледи, а мало му треба да букне

         ОХРАБРЕНА међународним успесима певача и спортиста, и међународним признањима певању и игрању – историјa, наукa, културa намењени су другима – државна телевизија је покренула серију забавних програма под насловом “Ја имам таленат”, где се ревијално представило доста даровитих људи – опет из света музике, плеса и блиских начина извођења.

         Показало се да је Србија препуна талената из области музике и игре.

         У финалу, по оцени жирија и публике – нашло се њих десет – појединаца и група, који су се представили аудиторијуму Првог канала Радио-телевизије Србије у недељу на дан председничких избора у Русији.

         Дабоме, свако од њих могао је бити најбољи. Можда, најпре, намлађи – нека чуда од девојчица и њихових гласова.

         Право изненађење, међутим, били су брат и сестра Пековићи: она с гуслама, он с хармоником. Извели су музичку комбинацију која је изненадила и директора Филхармоније. Похвале и аплаузи нису били неискрени, као и у нумерама других уметника, али да ће се гусле у данашњој Србији пробити до финала није се баш могло очекивати. Тим пре што је највише песама – оперских, забавних и осталих – певано на страним језицима, највише на енглеском.

         Публика је, међутим, гласала за Пековиће: за хармонику и гусле.

         Зашто?

         Можда зато што су се заједно појавили сестра и брат, Бојана и Никола. Није ли та врста заједништва помало заборављена и у савременој породици и у савременој Србији.

         Можда зато што су се заједно појавили гусле и хармоника – инструменти чији звуци одавно изражавају неке лепе и дубоке национално-историјске мисли и осећања.

         Можда су инструменти поново ујединили душе присилно раздвојене браће из епских динарских предела (уз гусле) и оне шумадијске са ритмом: “Играле се делије…” (из хармонике) чију су мелодију брат и сестра исто “уплели” у свој наступ или таленат.

         Можда зато што се у првом делу њихове композиције поменула мати Србија, а не “региони”, а у другом делу беху довољна два стиха славних речи кнеза Лазара, које су кључ косовског опредељења, дефиниција српског идентитета и садржај некадашњих читанки: “Земаљско за маленo царство, а небеско увек и довека!” Десило се то само неки дан после званичног пристајања режима Србије да у Европу и у представљање у “региону” иде без Косова.

         Или, на крају, можда, најважније: од најбољих певаних нумера, само се ова певала на српском.

         На Евровизији, вероватно не би прошла; овде је победила.

         Да је победила девојчица Емилија, опет би било лепо. Можда и лепше.

         Али је, овај пут, нама се чини, тражећи себе, публика открила гусле и хармонику: казали су им више и разговетније, ближе срцу и памћењу. Памћење лако бледи, а мало му треба да букне.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

seljak's picture
seljak (није потврђен) 02:09 10.03.2012.

  • +79
Voting is closed.

uffffff OVO KAD SAM PROCITAO- ZAMALO DA RIKNEM.....

Нада's picture
Нада 10:52 10.03.2012.

  • +79
Voting is closed.

Велико је питање да ли је ова заслужена победа "памћење народа" (?), или је то Тијанићева лукава намера да опере мало своју биографију. Јер, никад се не зна!
Лично, ни мало не верујем у победу смс-а на "нашим" лоповским телевизијама.

Нада's picture
Нада 11:53 10.03.2012.

  • +80
Voting is closed.

Брат и сестра су својим талентом, музичком темом и избором инструмената показали да постоји и друга младост у Србији, а не само пуни кафићи, кладионице, дрога и Силиконска долина.
На жалост, мало је сјајних талената, којима се да шанса, већина пропадне.
А они који заблистају, увек су на "реверу" неког хвалисавца, који их користи за своје потребе.

Milan Vidojević's picture
Milan Vidojević 11:09 10.03.2012.

  • +85
Voting is closed.

Deca su talentovana, lepa, prava sl;ika mlade Srbije koja polako, ali sigurno, dolazi. Sve čestitke.

Додај коментар