Бајден стопирао градњу „Трамповог зида“ на граници са Мексиком и отворио врата САД муслиманима

ЗАУСТАВИО И ГРАДЊУ НАФТОВОДА ОД КАНАДЕ ДО МЕКСИЧКОГ ЗАЛИВА

* Доналд Трамп је обећавао да ће изградити од 720 до 800 километара ограде, од чега је до 5. јануара подигнуто 727 километара

* Бајден је пре уласка у Белу кућу јасно ставио до знања да неће рушити оно што је већ изграђено

_______________________________________________________

       ЏО Бајден је – како се и могло очекивати – већ првог дана у Белој кући потписао указ којим је зауставио изградње антимигрантске ограде на граници са Мексиком.

       Још конкретније, укинуо је ванредно стање на граници које је администрацији Доналда Трампа омогућавало да средства за те намене преусмери из буџета различитих министарстава, нарочито из буџета Пентагона.

       Бајден је овим само потврдио своје обећање да ће од првог дана укидати ограничења која је Трамп наметнуо мигрантима на јужној граници земље.

       Трамп је обећавао да ће изградити од 720 до 800 километара ограде, од чега је до 5. јануара подигнуто 727 километара.

       Бајден је пре уласка у Белу кућу јасно ставио до знања да неће рушити оно што је већ изграђено.

       Он је потписао и декрет о укидању ограничења за улазак у Сједињене Државе за представнике низа блискоисточних земаља, познатих као "Муслиманска забрана".

       Трамп је 2017. године председничким декретом забранио улазак у САД држављанима Ирана, Либије, Сирије, Јемена, Сомалије, Судана и Ирака.

       Након што су бројни амерички судови на локалном нивоу ту наредбу прогласили незаконитом, Ирак и Судан су уклоњени са листе, али су на њу додати држављани Чада и  званичници Венецуеле.

       Нови амерички председник потписао је и декрет којим се блокира изградња цнафтовода „Кејстон“ дужине 1,9 хиљада километара и капацитета више од 800 хиљада барела дневно. Од највеће канадске провинције Алберте, која производи нафту, до рафинерија у Мексичком заливу.

       Тај пројекат је доследно подржавала Трампова администрација.

Бајден: Трамп ми је оставио

врло великодушно писмо

       ЏО Бајден је открио да му је његов претходник Доналд Трумп оставио „врло великодушно писмо“.

       "Председник је написао врло великодушно писмо. Личне је природе, па нећу о томе говорити док не поразговарам с њим", рекао је Бајден потписујући своје прве председничке указе у Овалном кабинету.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари