Тачи противљење `корекцији граница` назвао „бескурпулозном пропагандом против савезника“

ОБЈАВИО ДА ЋЕ ИНИЦИРАТИ ОДРЖАВАЊЕ „РЕФЕРЕНДУМА ЗА МИРОВНИ СПОРАЗУМ СА СРБИЈОМ“

* На референдуму жели одговор на питање – да ли сте за споразум са Србијом који би омогућио Косову учлањење у Европску унију, НАТО и Уједињене нације или желите да се живи у непријатељству са суседним државама и у изолацији?

____________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи оценио је да би грађани Косова требало да се изјасне на референдуму да ли су за мировни споразум са Србијом, који би омогућио Косову учлањење у Европску унију, НАТО и Уједињене нације, или желе да се живи у непријатељству са суседним државама и у изолацији.

         "Ја знам да ће они изабрати прву опцију, зато и радим у уској координацији са међународним савезницима да мир са суседима и интеграција буду потребан избор", написао је Тачи на Фејсбук профилу.

         У косовском законодавству не постоји могућност организовања референдума, јер референдум није предвиђен ни Уставом Косова нити постоји закон референдуму.

         Тачи је оптужио опозицију и цивилно друштво да су против постизања правно обавезујућег споразума о нормализацији односа са Србијом.

         Према његовим речима, у време када су све земље од САД до земаља ЕУ, укључене у напоре за постизање мировног споразума са Србијом, на другој страни стоји опозиција коју помажу "усамљени гласови цивилног друштва" и која подршку међународне заједнице сматра злонамерном.

         "Нема веће несреће за државу и грађане Косова него када неке опозиционе странке или појединци доводе у питање подршку САД и главних савезника Косова. То је ситуација за жаљење", написао је Тачи.

         Он је истакао да су државни суверенитет и територијални интегритет Косова гарантовани Уставом, а не емоционалним изјавама "оних који немају идеју како је добијена слобода и независност" Косова.

         Противљење опозиције споразуму о подели или корекцији граница у дијалогу са Србијом косовски председник види као "бескурпулозну пропаганду против међународних савезника".

         "Таква бескурпулозна пропаганда опозиционих партија против наших међународних савезника увијена у панику о наводном довођењу у питање државног суверенитета је срамна и опасна", написао је Тачи.

         Опозиција је раније данас предала захтев за одржавање ванредне седнице Скупштине Косова на којој ће се забранити председнику Косова да у дијалогу о нормализацији односа са Србијом разговара о подели или о корекцији граница.

        (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари