Сирија понудила Курдима да се интегришу у њену армију и администрацију

ЗВАНИЧНИ ДАМАСК ТРАЖИ ДА КУРДСКА ВОЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА ПРВО БУДЕ РАСПУШТЕНА

* Дамаск има намеру да обнови рад државних органа и установа у свим областима које су последњих година биле под контролом SDF

* Неки сиријски медији наводе да Курди још нису дали коначан одговор на овај план који подразумева и повратак провинција Хасеке и Рака и источног дела провинције Деир-ез-Зор под власт Дамаска

__________________________________________________________________

        ДРЖАВНО-војни врх Сирије има намеру да курдске одреде, који су последњих година чинили ударну песницу Снага демократске Сирије (SDF) које су обучавали и финансирали Американци, укључи у састав регуларне армије.

        Званични Дамаск тражи да SDF буду расформиране, а сами курдски одреди потом укључени у војне и полицијске јединице.

        Дамаск има намеру да обнови рад државних органа и установа у свим областима које су последњих година биле под контролом SDF.

        У њиххове органе власти – од општинских до обласних – биће укључени и они који су досад радили за „курдску аутономну администрацију“.

        За ред и мир у градовима одговараће полиција Сирије.

        Неки сиријски медији наводе да Курди још нису дали коначан одговор на овај план који подразумева и повратак провинција Хасеке и Рака и источног дела провинције Деир-ез-Зор под власт Дамаска.

        Постоје процене да Курди још нису одустали од амбиције да – уз подршку САД, које у томе имају свој интерес – заддрже у својим рукамабар делове североистока Сирије где се налазе њена главна нафтна налазишта.

        Ако се Курди буду држали Американаца – њихов судар са армијом Сирије постаће пре или касније неизбежан.

       

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари