Лавров Трампу и Помпеу: Хајде да објавимо преписку Москве и Вашингтона о „мешању“ у ваше изборе

ПРЕЦИЗИРАО ДА ЈЕ ДА ПРЕПИСКА ТАЈНО ВОЂЕНА ОД СЕПТЕМБРА 2016. ДО ЈАНУАРА 2017.

* Шеф руске дипломатије после разговора у Белој кући са председником САД открио да је Москва исто нудила и Бараку Обами, али да је он то – одбио

* ЛАВРОВ: Конгрес САД је просто опседнут жељом да разруши односе САД и Русије. Наставља се оно што је започела администрација Барака Обаме. Само, ми смо на све то навикли и знамо како треба да реагујемо на нападе. Уверен сам да неће успети да зауставе ни Северни ток-2 ни Турски ток“

* Бела кућа саопштила да су Трамп и Лавров разговарали о „односима са Кином“ и да је Трамп рекао да су САД заинтересоване за „ефикасну контролу над наоружањем у коју би била укључена и Кина“

______________________________________________________________________

        ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао је у белој кући са Доналдом Трампом.

        Нешто краће од једног сата.

        Руски министар је прво открио новинарима да је по налогу Владимира Путина америчког лидера позвао да 9. маја 2020-те присуствује прослави Дана победе у Москви. Додао је да је Трамп обећао да ће „размотрити позив“ и да ће – ако заиста дође – са шефом руске државе имати „преговоре у пуном формату“.

        Лавров је у наставку поручио америчким конгресменима да неће успети да зауставље довршавање балтичког магистралног гасовода Северни ток-2:

        „Конгрес САД је просто опседнут жељом да разруши односе САД и Русије. Наставља се оно што је започела администрација Барака Обаме. Само, ми смо на све то навикли и знамо како треба да реагујемо на нападе. Уверен сам да неће успети да зауставе ни Северни ток-2 ни Турски ток“.

        Бела кућа је саопштила да су Трамп и његов гост разговарали и о односима две земље са Кином и да је председник САД  указао на важност „обостране корисне и поштене трговине са Пекингом“.

        У истом саопштењу се наглашава да је Трамп рекао Лаврову да су САД заинтересоване за „ефикасну контролу над наоружањем у коју би била укључена и Кина“.

        Лавров је нагласио да је његова земља за било коју привхатљиву варијанту очувања контроле над стратешким офанзивним оружјима.    

        Прес-служба председника САД саопштила је да је он „позвао Русију да разреши конфликт са Украјином“.

        Истакла је да су Трамп и Лавров разговарали и о „мешању Русије у америчке изборе“. И навела:

        „Председник Трамп упозорио је Русију да и не покушава да да се меша у наредне председничке изборе у САД“.

        Шеф руске дипломатије открио је да је председнику САД актуелизовао предлог да се објави преписка између Москве и Вашингтона поводом „мешања у изборе 2016-те“ која се и даље приписује Русији.

        Прецизирао је да је та преписка вођена преко специјалног канала, установљеног између две земље „за случај ризика у сајбер-простору“, и да је трајала од септембра 2016-те до јануара 2017-те.

        Лавров је посебно нагласио да је Обамина администрација категорички одбила да објави ту преписку.

        Лавров је нешто раније – на прес-конференцији са америчким државним секретаром Мајком Помпеом – рекао да је Москва спремна на објављивање чим се и америчка страна са тим сагласи.

        Помпео је понуду оставио без одговора, али је поводом „мешања“ рекао:

        „Рекао сам да је свако мешање у наша унутрашња питања неприхватљиво. Јасно сам изнео наша очекивања од Русије. Ако Русија, или био који други страни актер, предузме кораке за подривање нашег демократског процеса - ми ћемо одговорити“.

        Додао је да Трампова администрација „непрекидно ради на заштити интегритета (наших) избора“.

        Лавров је указао да Сједињене Државе све досад нису изнеле ни један једини доказ да се Русија 2016-те мешала у њихове изборе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари