Медијски магнати држава БРИКС удружују се против тоталитарне пропаганде Запада

МОСКОВСКИ МЕДИА-САМИТ ОКУПИО ПРЕДСТАВНИКЕ 45 ДРЖАВА

Медијски самит држава БРИКС одржан

је од 13. до 17. септембра у Москви

* Генерални директор информативне агенције ТАСС Андреј КОНДРАШОВ: Државе чланице БРИКС - ако желе да циљеви недобронамерних не буду остварени - морају директно да одржавају медијску комуникацију. Без посредника

* Главни уредник иранског листа Tehеran Times Мухамад САРФИ предложио да државе БРИКС формирају заједничке информативне и технолошке платформе

_________________________________________________________

          ВОДЕЋИ медији држава Глобалног Југа, у оквиру седмог Медијског самита БРИКС, постигли су споразум да користе своје информативне ресурсе ради стварања праведног мултиполарног света и да се на такав начин супротставе тоталитарној пропаганди која долази са Запада.  

          Медијски самит окупио је водеће стручњаке из више од 60 медија из 45 држава као и преставнике медија из држава које би желеле да прошире своју сарадњу са овом међународном организацијом.

          Чињеница да у свету расте интерес за БРИКС потврђује да није реч само о привременој коалицији или покушају да се препише формат Велике седморке у руско-кинеском контексту.

          БРИКС је стратешка антиглобалистичка платформа која нуди колективни приступ за решавање савремених проблема уважавајући међусобне интересе.  

          На отварању форума, генерални директор информативне агенције ТАСС Андреј Кондрашов истакао је да медији у државама БРИКС играју важну улогу у изградњи мултиполарног света и додао да такав свет има противнике који покушавају да диктирају своје услове.

          Кондрашов сматра да државе чланице БРИКС - ако желе да циљеви недобронамерних не буду остварени - морају директно да одржавају комуникацију. Без посредника.

          То ће помоћи да се сачува независност и самобитност.  

          Главни уредник иранског листа Tehеran Times - Мухамад Сарфи – предложио је да државе БРИКС формирају заједничке информативне и технолошке платформе које би помогле борби са једностраним информативним токовима западних медија.   

          Директор венецуеланског листа Ciudad Caracas Мерцедес Елена Часин Диас истакла је важност удруживања напора држава БРИКС у борби против дезинформација које долазе са Запада.

          «Лажне информације се користе и за урушавање суверенитета држава. У прве две деценије овог века пласирање информација донело је нове могућности и постало оружје» — рекла је Часин Диас и истакла да се производњом лажних информација пре свега баве они који желе да очувају своју власт и утицај у свету.  

          Од нове стратегије, коју државе чланице БРИКС имају намеру да користе у средствима јавног информисања, очекује се да буде ефикасна у супротстављању фејковима и дезинформацијама које шири западна пропаганда.  

          У завршну декларацију представника медијских заједница држава чланица БРИКС записано је да ће се сарадња развијати у оквиру Организације у свим правцима.

          У њој је потврђена приврженост принципима објективног новинарства.

          Учесници самита изразили су спремност да координирају напоре у борби против дезинформација.

           Медијски самит држава БРИКС одржан је од 13. до 17. септембра у Москви.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари