Фон дер Лајен: У Плану раста за З. Балкан шест милијарди евра; Вучић: Србији – 1,580 милијарди

НАГЛАСИЛА: СВИХ 6 ПАРТНЕРА ИЗ ТОГ РЕГИОНА ПРИПАДАЈУ ЕВРОПИ – ЕУ РАДИ НА ТОМЕ

* Александар ВУЧИЋ: Од те суме, поклон је 380 милиона евра, а милијарду и 200 милиона евра - кредит под најповољнијим условима

* Навео да Србија први новац очекује у октобру или новембру и да је реч о 112 милиона евра, од којих су 32 милиона поклон, а остало веома повољан кредит

___________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која је данас угостила лидере Западног Балкана на радном ручку у Бриселу, истакла је да свих шест партнера из региона припада Европи и да се на томе ради у ЕУ.

          Истовремено, додала је Фон дер Лајен, ради се на приближавању Унији економија и тржишта из региона уз помоћ Плана раста за Западни Балкан, вредног шест миллијарди евра.

          - Данас сам примила лидере шест партнера са Западног Балкана. Свих шест земаља припада Европи. То је оно на чему радимо. Паралелно, приближавамо њихове економије и тржишта нашим Планом раста од шест милијарди евра за регион - навела је Фон дер Лајенова на друштвеној мрежи Икс, где је објавила и снимак са лидерима Западног Балкана, међу којима је и Александар Вучић.

          Председник Србије рекао је раније данас да је састанак у Бриселу који је за лидере са Западног Балкана организовала Фон дер Лајенова важан и да ће се разговарати, првенствено, о европском Плану раста за Западни Балкан, истичући да Србија остаје посвећена европском путу и унутрашњим реформама.

          Председник Србије Александар Вучић, који учествује на радном ручку за лидере региона у организацији председника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, рекао је да ће Србија наставити да инсистира на конкретним корацима приближавања ЕУ.

          - Наша земља остаје посвећена свом европском путу и унутрашњим реформама с циљем придруживања ЕУ, али на првом месту важни су нам бољи живот наших грађана, економски раст и развој земље - написао је Вучић на Инстаграму уз заједничку фотографију званичника.

          Навео је да је то важан састанак на коме се разговарало првенствено, о европском Плану раста са западни Балкан, спровођењу појединачних реформских агенди, плановима нове Комисије када је реч о процесу проширења, као и о укупној ситуацији у региону.

          - Зато ћемо наставити да инсистирамо на конкретним корацима приближавања ЕУ, као што су приступ јединственом европском тржишту и платном промету, увођењу зелених коридора, даљем привлачењу директних инвестиција, као и промени укупне економске и политичке атмосфере у региону, јер за сваки напредак потребни су нам мир, стабилност и сарадња - истакао је Вучић.

          Председник Србије касније је изјавио да је за Србију у Плану раста за западни Балкан планирано око милијарду и 580 милиона евра од којих су поклон 380 милиона евра, а милијарду и 200 милиона евра кредит под најповољнијим условима.

          Навео је да Србија први новац очекује у октобру или новембру и да је реч о 112 милиона евра, од којих су 32 милиона поклон, а остало веома повољан кредит.

          Он је навео да је са Фон дер Лајеновом разговарао о европском путу Србије и да је Србија успела да од 1. јануара постане део СЕПА - јединствене зоне плаћања у еврима, што је важно не само због плаћања дознака, већ и због мањих предузећа и компанија.

          Председник Србије је позвао грађане да дођу сутра на приказ способности Војске Србије у Батајници, наводећи да ће моћи да виде 500 дронова домаће производње, као и да ће бити први пут приказани хеликоптери набављени са Кипра.

           Поред Вучића, радном ручку у Бриселу присуствују премијери Албаније, Северне Македоније и Црне Горе Еди Рама, Христијан Мицкоски и Милојко Спајић, председавајућа Савету министара БиХ Борјана Кришто и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари