Израел са 35.000 војника, тенковима и авијацијом кренуо на Хамас у Појасу Газа – туче и џамије

ПАЛЕСТИНЦИ НАПАЛИ СА 2000 РАКЕТА И СРУШИЛИ МИТОВЕ О МОСАДУ И ИЗРАЕЛСКОМ ПВО-СИСТЕМУ ГВОЗДЕНА КУПОЛА

* Израелски авиони ноћас разарали командни центар Хамасових ракетних снага и једно од упоришта радикалне групе Исламски џихад коју Тел Авив сматра терористичком. Израелска армија тврди да су џамије коришћене за "терористичке активности"

* Израелски војни експерт Јаков КЕДМИ: Све упућује на закључак да су се Палестинци за овај удар припремали неколико година и, нажалост, успели су“

____________________________________________________

         ИЗРАЕЛ је са 30-35 хиљада војника кренуо на палестински Хамас у Појасу Газе.

         То је одговор на удар са око 2000 ракета који су 7. октобра у раним јутарњим часовима на територију Израела извели припадници оружаног крила Хамаса.

         Тај удар истовремено је пратио продор на пет тачака на израелску територију Хамасових ударних група.

         Израелска армија је саопштила да је у првих десет сати напада било око 300 погинулих и преко 1500 рањених цицила. Своје губитке није објавила.

         Палестински губици нису за исто то време били ништа мањи, а израелска операција „Челични мачеви“, са масовним коришћењем авијације, ракета и тенкова тек је почела.

         Нејасно је шта је прави циљ Хамаса, али је већ сада јасно да су палестински удари срушили мит о свемогућем Мосаду и свемоћном изралеском ПВО систему Гвоздена купола.

         Израелски авиони ноћас су разарали командни центар Хамасових ракетних снага и једно од упоришта радикалне групе Исламски џихад коју Тел Авив сматра терористичком.

         Израелска армија је признала да је у Гази тукла и џамије, за које тврди да су коришћене за "терористичке активности".

         Лист Хаарец је објавио да се борбе воде на пет локација широм земље.

         Војно крило Хамаса (бригаде Ал-Касам) саопштило је да изводи операцију „Потоп Ал-Акса“ и да је заробило 35 војних лица Израела и досељеника.

         Премијер Изреала Бењамин Нетањаху наредио је широку мобилизацију резервиста и као циљ поставио „уништење Хамаса“.

         Израелски војни експерт Јаков Кедми изјавио је:

          „Све упућује на закључак да су се Палестинци за овај удар припремали неколико година и, нажалост, успели су. Пошто су и Хамас и израелска влада ово што се дешава прогласили ратом, пре Тел Авивом су две могућности. Прва је - наставак рата и уништење Хамаса, са препуштањем Газе Палестинској аутономији. Друга је – наношење озбиљних удараца Хамасу, са преговорима о ослобађању талаца и враћањем ситуације у пређашње стање. Све до наредне Хамасове провокације“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари