Пентагон: Сједињене Државе се спремају да Кину обуздавају – деценијама

ЗАМЕНИЦА МИНИСТРА ОДБРАНЕ САД КЕТЛИН ХИКС: ТО ЈЕ ЗАДАТАК ЗА ГЕНЕРАЦИЈЕ АМЕРИКАНАЦА

* ХИКС: Желим јасно да ставим до знања да је наш циљ одвраћање, јер ривалство не значи сукоб. Бићемо у сталној конкуренцији како бисмо стекли предност. Верујем да ће кинеска свест о ризицима агресије бити успех за Пентагон. То ће Пекинг довести до закључка да `данас није тај дан`. Вашингтон настоји да обезбеди да Пекинг на овакав начин размишља и данас и сваки дан

* Кинески министар спољних послова Ћин ГАНГ, током састанка 8. маја са америчким амбасадором Николасом БЕРНСОМ, позвао је Вашингтон да преиспита своју стратегију према Кини. Позвао је на приближавање у сарадњи са Кином - да се односи две земље врате у нормалу

_________________________________________________________

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе планирају да обуздавају Кину деценијама, ривалство између две земље ће се наставити кроз генерацијама живота људи -  саопштила је заменица америчког секретара за одбрану Кетлин Хикс.

        На састанку у Вашингтону о модернизацији америчке војне сфере, додатно је нагласила:

        „Желим јасно да ставим до знања да је наш циљ одвраћање, јер ривалство не значи сукоб. Кина је изазов за генерације. Она ће се променити, али неће нигде нестати. Зато ћемо бити у сталној конкуренцији како бисмо стекли предност“.

        Хикс је додала да верује да ће кинеска свест о ризицима агресије бити успех за Пентагон:

        „То ће Пекинг довести до закључка да `данас није тај дан`. Вашингтон настоји да обезбеди да Пекинг на овакав начин размишља и данас и сваки дан“.

Кетлин Хикс

        Кинески министар спољних послова Ћин Ганг, током састанка 8. маја са америчким амбасадором Николасом Бернсом, позвао је Вашингтон да преиспита своју стратегију према Кини.

        Позвао је на приближавање у сарадњи са Кином, како би се осигурало да се односи две земље извуку из тешке ситуације и врате у нормалу.

        Америчка новинска агенција Bloomberg објавила је 6. маја да САД припремају пакет војне помоћи Тајвану, који америчка администрација намерава да реализује по убрзаној процедури.

        Конгрес САД је већ овластио Џоа Бајдена да до милијарду долара из буџетских резерви зСАД искористи за „подршку тајванској демократији“.

        Америчка морнарица је крајем априла најавила тестирање пет подводних дронова који би могли да „из корена промене ситуацију” у Тајванском мореузу. Наведено је да ти дронови могу да скривено постављају мине.

         Кинески председник Си Ђинпинг је 6. априла упозорио да Кина неће правити уступке поводом Тајвана: „Свако ко то очекује од Кине - препушта се сањарењу“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари