Пољски премијер предложио да руских 300 милијарди долара поделе Украјина и ЕУ

МАТЕУШ МОРАВЈЕЦКИ ЧАК НЕ КРИЈЕ ДА ВАРШАВА РАЧУНА ДА ДЕО ОТЕТОГ ПРИПАДНЕ И ЊОЈ

* Бритнаски лист The Guardian објавио је да Кијев лобира изгласавање уГенералној скупштини УН резолуције о стварању „међународног компензационог механизма” који би Украјини омогућио да располаже замрзнутом руском имовином

_______________________________________________________________

       ПОЉСКИ премијер Матеуш Моравјецки је предложио да се замрзнута руска имовина подели између Украјине и Европске уније.

       „Реч је о огромној имовини, о 350 милијарди евра. Тим фондовима у корист Украјине требало би да се обнови та земља. А средства за потребе народа Европске уније треба да буду употребљена и за потребе народа Пољске“, рекао је пољски премијер другог дана неформалног самита ЕУ уз учешће такозване Европске политичке заједнице.

       Моравјецки је то назвао лаким начином за проналажење средстава.

       „Било је питање многих премијера да ли је потребно правити нови фонд. Указујем на један извор из којег се веома лако или релативно лако могу добити средства. Имам у виду, да поновим, замрзнуту имовину Руске Федерације и замрзнуту имовина руских олигарха“.

       Бритнаски лист The Guardian објавио је да Кијев лобира изгласавање уГенералној скупштини УН резолуције о стварању „међународног компензационог механизма” који би Украјини омогућио да располаже замрзнутом руском имовином.

       Запад на то гледа са извесним оклевањем, јер би могло да буде преседан за „хапшења“ туђег новца у иностранству у будућности.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари