Блинкен не верује да је Кина неутрална поводом руске операције у Украјини

ПРИЗНАО ДА МЕЂУ ВАШИНГТОНОМ И ПЕКИНГОМ ПОСТОЈЕ И ДРУГЕ НЕТРПЕЉИВОСТИ

* Ванг ЈИ му узвратио да је Пекинг посвећен принципима међусобног поштовања, мирне коегзистенције и сарадњи од обостране користи

___________________________________________________________

       АМЕРИЧКИ државни секретар Ентони Блинкен рекао је да подршка Кине руској специјалној операцији у Украјини компликује америчко-кинеске односе који су већ начети несугласицама и нетрпељивостима због бројних других питања.

       Блинкен је у разговору са кинеским министром спољних послова Ванг Јиом изразио забринутост због става Кине према поступцима Русије у Украјини и истакао да не верује тврдњама Пекинга да је неутралан у том сукобу.

       Агенција АП наводи да су Блинкен и Ји разговарали пет часова и да је то био њихов први сусрет од октобра.

       Блинкен и Ји састали су се дан након што су присуствовали састанку групе Г20 у Индонезији.

       Амерички државни секретар изразио је уверење да је Русија на састанку Г20 била изолована и да је већина учесника изразила противљење сукобу у Украјини.

       Блинкен је додао да је са шефом кинеске дипломатије разговарао о низу спорних питања - од царина и трговине, од људских права и Тајвана до спорова у Јужном Кинеском мору који су додатно закомпликовани због става Пекинга према сукобу у Украјини.

       Ји је напоменуо да је Пекинг посвећен принципима међусобног поштовања, мирне коегзистенције и сарадњи од обостране користи.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари