Politico: Вашингтон страхује да ће Марин Ле Пен постати председник Француске

И АМЕРИЧКИ ЛИБЕРАЛНИ МЕДИЈИ ЈЕ НАЗИВАЈУ „ОТВОРЕНИМ СИМПАТИЗЕРОМ МОСКВЕ“

* Врх САД зазире да би њен улазак у Јелисејску палату довео до дестабилизације коалиције против Москве и навео друге лидере НАТО држава да одустану од чланства у Алијанси

________________________________________________________

       ИЗДАЊЕ Politico објавило је да су у Белој кући озбиљно уплашени током председничке кампање у Француској и сматрају да могући избор Марин Ле Пен може бити «тријумф Путина у Паризу». 

       Победа Ле Пенове, која симпатише Путинову политику, како тврде три извора са високих места у америчкој администрацији може довести до дестабилизације коалиције против Москве и тако подрити улогу Француске као водеће европске државе и потенцијално натерати друге лидере НАТО држава да одустану од чланства у Алијанси. 

       У Сједињеним Државама са забринутошћу мотре и на најмањи могући знак евентуалног уплитања Русије у први круг француских председничких избора који се одржавају 10. априла у недељу. 

       Истраживања јавног мњења показују да, Макрон који се уопште не брине о благостању својих сународника и Ле Пенова која брине о новчаницима Француза, највероватније могу проћи у одлучујући други круг борбе за председничку фотељу која ће се одржати 24. априла. 

       За Ле Пенову, лидера десничарске антиимиграционе партије Национално окупљање, либерални медији тврде да је «отворени симпатизер Москве» и да се залаже за укидање трговинског ембарга Русији који ће, ако остане на снази, донети невоље многим Французима.  

       У Бајденовој администрацији највише страхују од победе Ле Пенове у трци за Јелисејски дворац. 

       Њена победа би, како тврде Американци, довела у питање француско учешће у веома крхкој коалицији против Москве која је формирана због догађаја у Украјини.

       Страх је још већи због претпоставке би њена победа инспирисала многе европске лидере да одустану од НАТО што би довело у питање и његов опстанак. 

       (https://www.politico.com/news/2022/04/08/white-house-putin-paris-00024054)  

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари