Макрон се окомио на карикатуре о ЕУ руске амбасаде у Паризу, Захарова га подсетила на „Шарли Ебдо“

ПРОЧИТАЈТЕ И КОМЕНТАР ЗБОГ ЧЕГА СЕ ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЕДНИК ЗНОЈИО ПРИЛИКОМ РАЗГОВОРА СА ПУТИНОМ

Оволико о својој трансатлантској солидарности

либерални Макрон не може да поднесе

* Марија ЗАХАРОВА: „Француски председници и француско Министарство спољних послова су нас учили да су било какве карикатуре нормалне. Чак и оне монструозне какве објављује „Шарли Ебдо“ на којима се украјинске избеглице пореде са животињама... Одлучили смо да послушамо савете (француских председника) и да употребимо сатиру, коју они сматрају манифестацијом слободе говора. А сада им се нешто није допало?

* Из коментара на Telegram каналу https://t.me/franceFigaro: „Коначно смо разумели зашто је Макрон пре неки дан звао руског председника. Са знојним, дрхтавим рукама са којима није знао шта да чини, које је трљао једну о другу, нервозно стискајући песнице, чешкајући се... Макрон је говорио о страху од предстојеће глади који прети читавој планети и спознаје да је Запад потпуно немоћан. А свет треба да спаси земља (Русија) коју су прогласили непријатељем број 1

___________________________________________________________

       ПОРТПАРОЛ Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова прокоментарисала је изјаву француског председника Емануела Макрона поводом карикатура о Европској унији које је амбасада Русије у Паризу претходно поставила на своје налоге на интернет-платформама.

       Макрон их је назвао неприхватљивим  и „изразио очекивање да се ништа слично неће поновити“.

       Истовремено је Министарство спољних послова Француске позвало „на тепих“ руског амбасадора у Паризу Алексеја Мешкова. Такође због  карикатура које исмевају европску солидарност и односе Европе и САД.

       Захарова је поручила француском лидеру:

       „Француски председници и француско Министарство спољних послова су нас учили да су било какве карикатуре нормалне. Чак и оне монструозне какве објављује „Шарли Ебдо“ на којима се украјинске избеглице пореде са животињама“.

 Друга карикатура амбасаде РФ у Паризу

       Навела је да има у виду и карикатуре истог листа против муслимана које су довеле до терористичког напада на редакцију тог листа 2015. године, као и карикатуру која приказује пад авиона са руским туристима изнад Синајског полуострва.

       Закључила је речима:

       „Одлучили смо да послушамо савете (француских председника) и да употребимо сатиру, коју они сматрају манифестацијом слободе говора. А сада им се нешто није допало?“

       Нешто пре иступа Захарове, на Telegram каналу https://t.me/franceFigaro појавио се овај коментар:

       „Синоћ смо коначно разумели зашто је Емануел Макрон пре неки дан звао руског председника.

       Председник Француске се сам избрбљао. А његове знојне, дрхтаве руке, са којима није знао шта да чини, говориле су много више о његовом разговору са Путином: трљао их је једну о другу, нервозно стискао песнице, чешкао се.

       Добар приручник за обуку психолога (Видео Макроновог говора: https://video.lefigaro.fr/figaro/video/nous-sommes-en-train-dentrer-dans... од 2:33 до 3:05 минуте).

       Зар је то Макрон, персонификација популизма, који у јавном наступу мери сваку изговорену реч, контролише сваки гест, сваки инспиративни уздах, који изговара за Французе заветне речи: "Liberté, égalité, fraternité" (слобода, једнакост, братство).

       За мене Макрон никада није био толико «убедљив».

       У глави су ми се појављивали кадрови који су небројено пута обишли цео свет, а који су приказивали дрхтаве руке шефа ГКЧП Јанајева (шефа пучиста против Гробачова у августу 1991. године).

       И баш такви неконтролисани гестови одају страх.

       За Макрона је то страх од предстојеће глади који прети читавој планети и спознаје да је Запад потпуно немоћан. Једина нада је Русија. А свет треба да спаси, сматра Макрон, земља коју су прогласили непријатељем број 1. И баш је о томе разговарао са председником Руске Федерације.

       Неразговетно мрмљање са говорнице:

       «Тражио сам од председника Русије да укине ограничења на извоз хране... Најважније није само обустава ватре, већ и да се обезбеди сетва...».

       Покушавајући да спасе образ, он је још понешто лупио у смислу да Русија треба да покаже одговорност у садашњој ситуацији, у сваком случају – призивао је Русију да покаже одговорност. Али, руке су говориле много више — руке су показивале страх. 

       И овог пута желим да Макрона подсетим на  речи Станиславског: «Верујем!»

      Региструјте се нa Telegram каналу Fakti.org:  https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари