Вашингтон и његови савезници се већ три деценије играју са антируском ватром

ПОЈАЧАВА СЕ КРИТИКА ЕВРОПСКИХ СУВЕРЕНИСТА НА РАЧУН АМЕРИКЕ И ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

* Француски десни политичар, писац и геополитички мислилац Емерик ШОПАРД: „Џо Бајден, који шефа једне државе назива «ратним злочинцем», признао је да је некада и сам био присталица да се бомбардује једна европска престоница — Београд. Сједињене Државе су земља «људских права» која је од 1990. године била разлог погибије највећег броја цивила на Земљи»

* Тино ХРУПАЛА, посланик немачког Бундестага из партије Алтернатива за Немачку: Не смемо дозволити да нас увуку у овај конфликт и да будемо на било чијој страни. Потребне су нам безбедносне гаранције и предвидљива спољна политика — фундаментално нова архитектура безбедности у Европи која ће узети у обзир различите интересе

* Франческа ДОНАТО, независни посланик Европског парламента из Италије: Наши војници се налазе 20 км од границе Украјине  - довољан је један «несрећни случај» и ми се можемо наћи у стању нуклеарног рата. Треба ли нам такав ризик? (Премијер) Марио Драги доводи Италију у опасност!

_______________________________________________________

       ЕВРОПСКИ суверенисти све отвореније – и с десна и с лева – критикују курс Вашингтона и ЕУ-Брисела према Русији и Украјини.

       Ево њихових оцена и упозорења:      

       Емерик ШОПАРД, десни политичар, писац, политиколог, професор и доцент геополитике на универзитетима и војним академијама у Француској, Швајцарској, Мароку и Тунису. Један од најпознатијих експерата за питања геополитике у савременој Француској. 

       Шопрад је овако одреаговао на интервју Украјинца Алексеја Арестовича, блогера који је још 2019. године предсказао рат Украјине и Русије:

       - То је још један доказ да је Украјина желела, чак и под претњом ратом, да уђе у НАТО и потом крене у офанзиву на Донбас и Крим што би де факто довело до директне конфронтације НАТО и Русије. Већ пуних 30 година Вашингтон и његови савезници се играју са ватром. 

       - Џо Бајден, који шефа једне државе назива «ратним злочинцем», признао је да је некада и сам био присталица да се бомбардује једна европска престоница — Београд. Сједињене Државе су земља «људских права» која је од 1990. године била разлог погибије највећег броја цивила на Земљи.  

       Тино ХРУПАЛА, посланик немачког Бундестага из партије Алтернатива за Немачку (копредседник посланичке групе):

       - Ове недеље чули смо обраћање председника Зеленског, али не можемо да се сложимо са његовим виђењем решења сукоба. Решење конфликта у Украјини могуће је само путем дијалога. Економске санкције и испоруке оружја неће довести до мирног решења.

 

       - Не смемо дозволити да нас увуку у овај конфликт и да будемо на било чијој страни. Потребне су нам безбедносне гаранције и предвидљива спољна политика — фундаментално нова архитектура безбедности у Европи која ће узети у обзир различите интересе.   

       Харалд ВИЛИМСКИ, аустријски  посланик у Европском  парламенту  из партије  Freiheitliche Partei Österreichs:

       - Сада историја заиста мирише на буђ. Уместо да створи могући мир и прекину људске патње, Зеленски очигледно игра НАТО игру.

       - Шта фали аустријском моделу неутралности? 

       Сара ВАГЕНКНЕХТ, посланик Бундестага из партије Die Linke:

       - Путовање три шефа владa НАТО земаља које подржава Европска унија у ратом захваћени Кијев неодговорно је и непотребно ствара додатну напетост у читавој Европи.   

       - Мешање НАТО војника у послове Украјине мора бити искључено.  

       Мик ВОЛАС, посланик Европског парламента из Ирске, из редова партије Independents for change:

       - Људи који позивају на успостављање «беспилотне зоне» летења или на «наоружавање Украјине» желе рат, а не мир. То је потребно само војно-индустријском комплексу.

       Нама треба дипломатија да бисмо победили војну силу.

       Потребан нам је компромис са обе стране да бисмо зауставили крвопролиће… 

       Франческа ДОНАТО, независни посланик Европског парламента из Италије: 

       - Генерал Горети каже: «Улазак на украјинску територију био би крај». 

       - Наши војници се налазе 20 км од границе Украјине  - довољан је један «несрећни случај» и ми се можемо наћи у стању нуклеарног рата.

       Треба ли нам такав ризик?

       - (Премијер) Марио Драги доводи Италију у опасност!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари