Путин Макрону: САД и НАТО игноришу фундаменталне безбедносне захтеве Русије

ЛАВРОВ: КОЛИКО БУДЕ ЗАВИСИЛО ОД РУСИЈЕ – РАТА НЕЋЕ БИТИ

* Руски лидер предочио француском колеги: Писани одговори САД и НАТО нису узели у обзир наше инсистирање на неширењу НАТО на исток, неразмештању ударних система наоружања у близини руских граница и враћању војске и инфраструктуре алијансе у Европи на позиције из 1997. године

* Сергеј ЛАВРОВ: „Американцима је речено, укључујући и контакте двају председника, да би пакет санкција који се сада помиње, а који је праћен потпуним затварањем за нас финансијских и економских система које контролише Запад, био једнак раскиду односа. То је директно речено и мислим да они то разумеју“

_________________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин је у телефонском разговору са француским председником Емануелом Макроном рекао да су САД и НАТО игнорисали кључне тачке позиције Русије поводом „безбедносних гаранција“ које је затражила.

        Кремљ је саопштио да је Путин пренео француском лидеру да писани одговори САД и НАТО нису узели у обзир фундаменталне захтеве Русије - неширење НАТО на исток, неразмештање ударних система наоружања у близини руских граница и враћање војске и инфраструктуре алијансе у Европи на позиције из 1997. године када је потписан Темељни споразум Русија-НАТО.

       Руски лидер је нагласио да „западни партнери“ нису прокоментарисали ни  противречности између своје тезе о слободи сваке земље да бира савезе и блокове у које жели да уђе са принципом недељивости безбедности који предвиђа да нико не сме јачати своју безбедност на рачун других држава.

       Истим поводом се огласио и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

       И он је указао да САД нису дале одговор на најважније питање – о неширењу НАТО-а на исток. Упозорио је да ће Русија, уколико њени безбедносни предлози буду одбијени, „своју одлуку донети узимајући у обзир све факторе, али у интересу сопствене безбедности“.

       Поводом одговора добијеног од НАТО, рекао је да се „стиди за оне који су то писали“.

       Додао је да је амерички одговор – у поређењу са „папиром“ из алијансе – „готово узор дипломатске пристојности“:

       „Одговор НАТО је толико идеолошки, толико одише ексклузивношћу Северноатлантске алијансе, њеном специјалном мисијом и њеном посебном сврхом, да сам се мало стидео за оне који су то писали“.

       Лавров је посебно нагласио: „Ако то буде зависило од Русије - неће бити рата, али Москва неће дозволити да се игноришу њени безбедносни интереси. Не желимо ратове, али такође нећемо дозволити да се наши интереси грубо нападају, да се наши интереси игноришу“.

       Поводом нових претњи САД антируским санкцијама, упозорио је Вашингтон да ће њихово могуће увођење бити равно прекиду односа:

       „Американцима је речено, укључујући и контакте двају председника, да би пакет санкција који се сада помиње, а који је праћен потпуним затварањем за нас финансијских и економских система које контролише Запад, био једнак раскиду односа. То је директно речено и мислим да они то разумеју“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари