Токајев: Протести су акт спољне агресије на Казахстан, затражио сам помоћ чланица ОДКБ

„ОБОЈЕНИ“ ПОКУШАЛИ И УПАД У ВЕЋИНСКИ РУСКИ ГРАД ПАВЛОДАР, АЛИ СУ НАИШЛИ НА ТВРДО

 

* Председник Казахстана организаторе и актере агресије назвао "терористичким бандама". Открио је да су аеродром Алма-Ате и пет авиона, укључујући и стране, били отели терористи.    И признао: „У току је упорна борба терористичких банди са ваздушно-десантном јединицом нашег Министарства одбране“

* Два сата након његовог наступа, заменик градоначелника Алма-Ате Јержан Бабакумаров објавио је да је аеродром ослобођен од демонстраната и да се „припрема за нормално функционисање“. Нагласио је да је у самом граду „почела антитерористичка операција“

* Директор кијевског Центра за политичка истраживања и конфликтологију Михаил ПОГРЕБИНСКИ: „Видљива је и сличност са технологијама примењеним 2013-те и 2014-те на кијевском Мајдану независности. Сигуран сам да су западне земље умешане у оно што се дешава у Казахстану. Нисам сигуран да се „казахстаним мајданом“ диригује са територије Украјине, како је то рекао бивши казахстански министар, а сада један од главних опозиционара Мухтар Аблазов. Он није виђан само у Кијеву, већ и у Лондону. У Казахстану делује много структура које у Русији имају статус страних агената“

_______________________________________________________

       ПРОТЕСТИ у Казахстану су акт спољне агресије – изјавио је председник те земље Касим-Жомарт Токајев. На заседању државног врха који је директно преносила државна телевизија.

       Токајев открио и да су „организатори протеста прошли опсежну обуку у иностранству“.

       Једино није објаснио: како специјалне службе Казахстана све то знају тек сада када је „спољна агресија“ у току.

       Токајев је предочио сународницима да је апеловао на шефове држава чланица ОДКБ да „помогну Казахстану у превазилажењу терористичке претње“.

       Сам позив за помоћ назвао је „и примереним и благовременим“.

       Он је организаторе и актере агресије назвао "терористичким бандама".

"Противтерористичка операција" у Ачма-Ати

       Открио је да су аеродром Алма-Ате и пет авиона, укључујући и стране, били отели терористи.

       И признао: „У току је упорна борба терористичких банди са ваздушно-десантном јединицом нашег Министарства одбране“.

       Два сата након наступа Токајева, заменик градоначелника Алма-Ате Јержан Бабакумаров објавио је да је аеродром ослобођен од демонстраната и да се „припрема за нормално функционисање“.

       Нагласио је да је у самом граду „почела антитерористичка операција“.

       Нападачи су, иначе, поприлично демолирали и опљачкали аеродром.

       Према казахстанским званичницима, полиција и национална гарда досад су имале осам погинулих и 317 рањених.

       „Терористичке банде“ су покушале упад и у већински руски град Павлодар, али су наишле на тврдо.

Павлодар се одбранио

       Са око 1000 „активиста“ покушале су да заузму здање градске администрације, али су наишли на запреке и солидан одред полиције која их је дочекала и шок-бомбама.

       Уследила су „масовна хапшења“ која су показала да је највећи део нападача довезен у Павлодар из 2000 километара удаљених насеља етничких Казаха.

       Директор кијевског Центра за политичка истраживања и конфликтологију Михаил Погребински оценио је да много шта указује да су нереди у Казахстану „припремљени споља“ и да је нешто такво било могуће „само уз озбиљну припрему“:

Мухтар Аблиазов

       „Видљива је и сличност са технологијама примењеним 2013-те и 2014-те на кијевском Мајдану независности. Сигуран сам да су западне земље умешане у оно што се дешава у Казахстану. За мене нема сумње да у томе постоји спољна организација“.

       По његовим сазнањима, „организатори су дубински радили широм казахстана“:

        „Овакво нешто није пало с неба. Јасно је да су постојале обука и координација које су омогућиле да се брзо заузму зграда градске скупштине у Алма-Ате и још неке. Ово је типична технологија Мајдана. Класика са девојкама дају цвеће припадницима снага безбедности, па онда сви вичу „полиција је са народом“. Једино није сасвим јасна улога Украјине“.

Михаил Погребински

       Погребински сумња да се „казахстаним мајданом“ диригује са територије Украјине, како је то рекао бивши казахстански министар, а сада један од главних опозиционара Мухтар Аблиазов:

       „Он није виђан, указао је Погребински, само у Кијеву, већ и у Лондону. Код нас су се сјатили опозиционари из Узбекистана и Казахстана. Наравно, радили су са проевропским и проамеричким структурама. На савезима против Русије и режима Назарбајева. Али, не верујем да је Украјина главна међу онима који им помажу. Можда им нечим и помаже, али су то ситнице у поређењу са помоћи који добијају са Запада. У Казахстану делује много структура које у Русији имају статус страних агената“ .

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари