Британски експерт: Проблеме ће решавати САД и Русија – НАТО и ЕУ нису битни

ПРОФЕСОР УНИВЕРЗИТЕТА У КЕНТУ РОБЕРТ САКВА: АКО СЕ НЕ ДОГОВОРЕ, АЛТЕРНАТИВА ЋЕ БИТИ - РАТ

* „Москва сада жели да се врати на споразуме оне врсте који су функционисали на крају Хладног рата

_______________________________________________________________

       ЗАПАДНЕ земље саме доливају уље на ватру ескалације ситуације у Украјини, пошто Москва сматра да се њени безбедносни проблеми игноришу и верује да је време да се реагује, рекао је Ричард Саква, професор руске и европске политике на Универзитету у Кенту.

       Додао је: „Текуће заоштравање у потпуности је везано за дипломатију. Москва верује да су њени безбедносни проблеми били игнорисани, у ствари – још од 1991. (ово осећање је делио и Јељцин), а сада верује да је дошао одлучујући тренутак“.

       Према речима Сакве, у условима „неодговорног и опасног наоружавања Украјине“ - стране морају да делују сада како би коначно дошле до било каквих нових споразума у ​​области безбедности.

       Он процењује да је „права инвазија” Русије на Украјину „крајње маловероватна” – „осим ако сама Украјина не предузме одређене акције, што је такође мало вероватно”.

Ричард Саква

       Саква је уверен да Москва сада жели да се врати на споразуме оне врсте који су функционисали на крају Хладног рата.

       Саква упозорава да ће санкције, попут искључења из СВИФТ система међународних финансијских плаћања, разних ембарга и других, бити оштре, али да ће имати негативан утицај на глобалну економију.

       У вези са тим је упозорио: „Имајте на уму да ће Москва своје контраакције предузимати заједно са Кинезима“.

       И придодао: „У решавању кризе између Москве и Вашингтона НАТО и ЕУ нису битни. О  свему ће одлучивати америчка администрација, иако ће морати да придобије своје савезнике и Конгрес САД. Али, ако Русија и Сједињене Државе не успеју да се договоре, алтернатива ће бити рат“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари