CNN и The Washington Post: ЦИА своје шпијунско деловање фокусира на Кину

ГЛАВНА АМЕРИЧКА ОБАВЕШТАЈНА МРЕЖА ЗБОГ КИНЕ И РУСИЈЕ ПРЕКРАЈА И СВОЈИХ АГЕНАТА

* CNN наводи да преоријентација укључује и школовање агената „са релевантним знањима“, запошљавање великог броја оних који говоре мандарински језик“ и улагање и у специфичне технологије

* The New York Times: Кина је током неколико година, почевши од 2010. године, елиминисала мрежу агената ЦИА, убивши или пославши у затворе више од десет њих. А још су са новим техологијама су прошла времена када је официр ЦИА могао једноставно да узме нови пасош и оде на посао у другу земљу под лажним именом

_______________________________________________________

       ДВА месеца након The Washington Post, још један утицајни амерички медиј – телеканал CNN - објавио је да се ЦИА фокусира на Кину.

       Навео је да главна америчка шпијунска мрежа, након више од 20 година борбе против тероризма, редефинише своје методе обуке и образовања како би се усредсредила на Кину и Русију.

       CNN се позвао на бивше америчке обавештајне функционере који су укауали на важност враћања традиционалним „тихим“ активностима неопходним за прикупљање обавештајних података о „тешким земљама“ и великим противницима.

Директор ЦИА Вилијам Бернс

       CNN наводи да ће Кина бити шпијунирана и у западној Африци, где је много уложила у инфраструктуру.

       Преоријентација укључује школовање агената „са релевантним знањима“, запошљавање великог броја оних који говоре „мандарински језик“, улагање и у специфичне технологије.

       Нова политика претпотставља повратак методама на којима је ЦИА заснивала обуку својих младих кадрова пре антитерористичких ратова.

       Директор ЦИА Вилијам Бернс назвао је Кину „једним од главних приоритета у њеном деловању“.

       То је потврдио и Бернсов заменик Дејвид Коен: „Фокусирани смо на Кину, иако смо Централна обавештајна агенција, а не обавештајна агенција за Кину“.

       Комунистичка партија Кине је тешка мета за ЦИА, јер је тешко продрети у њене редове путем дигиталних средстава или регрутовања шпијуна.

       У ЦИА се признаје постојање „проблема са агентима и информаторима“.  

И знање мандаринског језика слабо помаже

       Како наводи The New York Times, Кина је током неколико година, почевши од 2010. године, елиминисала мрежу агената ЦИА, убивши или пославши у затворе више од десет њих.

       Исти лист наводи да се таква мрежа формира годинама.

       Посебно наглашава: „А још су са новим техологијама су прошла времена када је официр ЦИА могао једноставно да узме нови пасош и оде на посао у другу земљу под лажним именом“.

       Упркос томе, ЦИА „додаје гас“ у свом бављењу Кином.

       Током прошле фискалне године је у своје бављење Кином уложила безмало 20 одсто више него последњих година.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари