Financial Times: Савезници врше притисак на Бајдена да не одустаје од превентивног нуклеарног удара

НАВОДНО УПОЗОРАВАЈУ ВАШИНГТОН ДА БИ ТО БИО „ОГРОМАН ПОКЛОН ЗА РУСИЈУ И КИНУ“

* Британски лист прецизира да се одустајању противе Велика Британија, Француска, Немачка, Јапан и Аустралија

____________________________________________________

       ЕВРОПСКИ и пацифички савезници Сједињених Држава врше оритисак на Белу кућу да не одсустаје од права на први и превентивни нуклеарни удар – открили су  анонимни извори за британски лист Financial Times.

       Указали да је америчка нуклеарна политика након Хладног рата остала „намерно нејасна“. То је САД – не само хипотетички – давало могућност извођења превентивног нуклеарног удара. А савезницима Вашингтона „осећај заштићености под америчким нуклеарним кишобраном“.

       Financial Times наводи да администрација Џоа Бајдена тренутно анализира политику Сједињених Држава „у вези са околностима које се морају стећи за употребу нуклеарног оружја.

       Наводно ће то `анализирање` потрајати до краја 2021. године.

       Британски лист открива да су Сједињене Државе  својим савезницима послале захтев (у форми упитника) да се изјасне о могућим променама у (америчкој) нуклеарној политици. Чак тврди да се већина успротивила било каквим променама у том домену.

       Другим речима: да траже да Бела кућа и Пентагон не одустају од превентивних нуклеарних удара.

       Financial Times  прецизира да се одустајању противе Велика Британија, Француска, Немачка, Јапан и Аустралија.

       Ове земље наводно указују да промена досадашње америчке нуклеарне политике неће повећати стабилност, већ да ће само охрабрити Москву и Пекинг и тобоже бити „огроман поклон за Кину и Русију“.

       Претходно је портпаролка Министарства иностраних послова, Марија Захарова, назвала „апсолутно недопустивим“ изјаве немачке министарке одбране Анегрет Крамп-Каренбауер о могућности употребе нуклеарног оружја против Русије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари