Кијев почео да се спрема за рат са Русијом одмах после Путиновог говора у Минхену 2007.

ОТКРИЋЕ БИВШЕГ ВИСОКОГ ОФИЦИРА ГЕНЕРАЛШТАБА ОРУЖАНИХ СНАГА УКРАЈИНЕ

* Генерал Виктор НАЗАРОВ: „Чим је Путин рекао да Сједињене Државе воле да намећу своју вољу другим земљама и да се противи плановима за проширење НАТО, постало је јасно да се Русија неће смирити и да ће се предузети неки кораци да се заустави или преузме контрола независног развоја Украјине“

______________________________________________________

       ГЕНЕРАЛ-мајор, бивши први заменик начелника Главне оперативне управе Генералштаба оружаних снага Украјине Виктор Назаров рекао је да су Оружане снаге Украјине почеле да припремају планове за могући рат са Русијом након говора руског председника Владимира Путина у Минхену још 2007. године.

       Према речима Назарова, који је био смењен због погибије украјинских маринаца у Донбасу, после Путинових речи да Сједињене Државе воле да намећу своју вољу другим земљама и његовог противљења плановима за проширење НАТО, постало је јасно да се Русија „неће смирити и да ће се предузети неки кораци да се заустави или преузме контрола процеса независног развоја Украјине као субјекта међународне политике“.

       „У Генералштабу нисмо чекали време поред мора, а од 2007. године развијени су војни документи, одређени оперативни планови који су, између осталог, претпостављали рат са Русијом“, рекао је Назаров.

       Такође је додао да током председништва бившег шефа државе Виктора Јануковича није одобрен ниједан документ о стратешком планирању.

       Како је рекао, када је припремљен један од нацрта планова који је прецизирао задатке за „одбијање агресије Руске Федерације“ - био је одбијен“.

Виктор Назаров

       Назаров је приметио да су тада министра одбране Украјине Михаила Јежеља изненадили такви документи и изјаве, будући да је наглашавао да је Русија стратешки партнер Украјине и да се против ње не може ратовати.

       „Рекао је да је Русија наш стратешки партнер и како се можемо борити против ње? А све информације које смо прикупили и које смо могли да анализирамо јасно су указивале да су такве припреме са руске стране у току “, каже Назаров.

       Кијев је 2014. године покренуо војну операцију против становника Донбаса, који су одбили да признају резултате државног удара и нове владе у Украјини. Украјинске власти истовремено оптужују Русију за тренутну ситуацију.

       Москва је више пута указивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари