Азербејџан објавио да је преузео контролу над Шушијем – другим по значају градом Карабаха

КАРАБАХ И ЈЕРМЕНИ ПРОТИВ СЕБЕ ИМАЈУ И ТУРСКУ ЧИЈИ ОФИЦИРИ КОМАНДУЈУ НАПАДИМА АЗЕРА

* Део града је у рукама Азера и Турака, али видео-снимку војног врха Азербејџана постоје и умонтирани стари кадрови

* Директор московског Центра за проучавање Блиског Истока и Централне Азије Семјон Багдасаров указује да је у нападу на Шуши учествовало и око 5.000 турских командоса, а да на страни Азербејџана ратује и до 2.000 туркоманских џихадиста са севера Сирије које финансира Анкара

* Пад Шушија и Карабаха не одговара ни Русији ни Ирану. Јер, у том случају НАТО са Турском фактички излази на Каспијско море. Због тога Иран већ 35 сати пребацује елитне војне јединице према граници са Азербејџаном

_________________________________________________________________

       МИНИСТАРСТВО одбране Азербејџана објавило је видео-снимак из „ослобођеног Шушија“.

       На снимљеним кадровима виде се потпуно пусте градске улице, азербејџански војници са скривеним лицима и са градско0м управом над којом се вијори азербејџанска државна застава.

       Снимака се завршава радосним ускликом председника Азербејџана Илхама Алијева.

       Борбе за Шуши – који је стратешки важан град за Карабах, или „срце Карабаха“ – трајале су неколико дана.

Баку тврди да његове снаге надиру

и према Мартунију

       У видео су, међутим, укључени несумњиво стари кадрови на којима су тврђава Шушија и локална џамија. Пада у очи и да ни на тврђави ни на џамији нема застава Азербејџана.

       Нејасно је: да ли то значи да борбе још трају и да Азери држе само део града који се сматра и капијом која води ка 11 километара удаљеном Степанакерту.

       Директор московског Центра за проучавање Блиског Истока и Централне Азије Семјон Багдасаров указао је да је у нападу на Шуши учествовало и око 5.000 турских командоса, а да на страни Азербејџана ратује и до 2.000 туркоманских џихадиста са севера Сирије које финансира Анкара.

       Други војни експерти указују да азербејџанском офанзивом командују турски официри, а да дронове на циљеве у Карабаху такође наводе – Турци.

       Ако је све ово макар у основи тачно, ово значи Карабах и Јермени (званични Јереван тврди да његова армија не ратује Карабаху већ само добровољци) против себе имају и Азербејџан, који има три и по пута више становника, и Турску.

       Руски војни аналитичар Евгениј Крутиков је стратешки положај Шушија описао овако:

        „Град се налази на литици која гледа на Степанакерт. У почетку је то био главни град Ханства Карабах, а у равници се развијало насеље из којег је настао данашњеи Степанакерт. У првом рату за Карабах, све док Јермени нису заузели Шуши, азербејџански вишецевни бацачи ракета `Град`били су у близини старе џамије и пијаце и одаткле су тукли Степанакерт. Зато је Шуши  стратешка тачка која предодређује целокупну одбрану Карабаха; без ње се рат може завршити. Али, одатле се топовима ракетним бацачима Степанакерт може сравнити са зем,љом“.

       Крутиков додатно указује: „Шуши је велики камени плато са тврђавом на највишој тачки. Од тог града води само један пут - до Степанакерта. Јермени су успели да заузму Шуши 1992. године само уз учешће професионалних алпиниста и специјално обучених група. Сада одбрану Јермена разарају азербејџански дронови. Баку их има много и то му доноси превагу“.

       Јермени су Шуши ослободили од Азера 9. маја 1992. године под командом Аркадија Тер-Тадевосјана, који је имао надимак Командос. Он је ратне вештине усавршио у совјетском војном контигенту у Авганистану.

Иран пребацује ратну технику према граници са

Азербејџаном (погледајте и видео испод текста)

       Према речима Крутикова, Азери ће заузимањем Шушија доћи у прилику да опколе Степанакерт. Као какву средњевековну тврђаву.

       Војни врх Азербејџана тврди да његове снаге „ломе одбрану непријатеља“ и испред града Мартуни.

       Пад Шушија и Карабаха не одговара ни Русији ни Ирану.

       Јер, у том случају НАТО са Турском фактички излази на Каспијско море.

       Због тога Иран већ 35 сати пребацује елитне војне јединице према граници са Азербејџаном.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари