Макрон: Ово је најважнији тренутак у животу наше Европе од стварања евра

ЛИДЕРИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ СЕ ПОСЛЕ ЧЕТИРИ ДАНА ТЕШКИХ ПРЕГОВОРА ИПАК ДОГОВОРИЛИ

* Председник Француске  указао да се 27 чланица ЕУ обавезало  на "стварање нових сопствених ресурса" и прецизирао да се размишља о три пореза: на пластику која се не може рециклирати, на "дигиталне дивове" и "порез на угљеник".

* Нагласио је да ће тај европски порез омогућити отплату улагања у опоравак привреде ЕУ од пандемије

* Макрон је потврдио да ће Француска добити 40 милијарди евра из стимулативног плана ЕУ и да ће бити трећи по величини његов корисник у Европи, после Италије и Шпаније

_______________________________________________________________________

        ДОГОВОР о плану подстицаја је за Европску унију "најважнији тренутак од стварања евра", оценио је вечерас председник Француске Емануел Макрон после завршетка самита ЕУ у Бриселу о томе.

        Тај споразум о расподели 750 милијарди евра резултат је "три године рада Француске и Немачке", рекао је он приватном телевизијском каналу ТФ1.

        "Желим да наши грађани цене важност онога што се догодило у ова четири дана и четири ноћи", рекао је шеф државе.

        "Борили смо се (...) Ово је најважнији тренутак у животу наше Европе од стварања евра" 1. јануара 1999. године, оценио је он.

        Упитан да ли ће се тај план финансирати "европским порезом", председник је одговорио:

        „Тачно, француски порески обвезници неће плаћати тај дуг", већ "велике међународне компаније и неке европске, које данас то недовољно раде, али ће постепено плаћати тај дуг кроз европски порески систем који ћемо изградити".

        Подсећајући да се 27 чланица ЕУ обавезало споразумом потписаним данас, о "стварању нових сопствених ресурса", рекао је да се проучавају три пореза: на пластику која се не може рециклирати, на "дигиталне дивове" и "порез на угљеник".

        Други механизам је, рекао је Макрон, увођење "угљеничног пореза на границама" ЕУ, по узору на порез на челик који се увози у Европу: "Када увозимо челик који долази с другог краја света, произведен под много мање захтевним условима (него у Европи), морамо бити у могућности да наметнемо порез на нашим границама, чиме се избегава нелојална конкуренција... челика који долази из Индије, Кине".

        "Тај европски порез који ћемо заједно градити, омогућиће отплату дуга који смо уговорили" за опоравак привреде ЕУ од пандемије, рекао је Макрон.

        Макрон је потврдио да ће Француска добити 40 милијарди евра из стимулативног плана ЕУ и да ће бити трећи по величини његов корисник у Европи, после Италије и Шпаније.  


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари