Губи ли Запад трку за вакцину против ковид-19 – САД, Британија и Канада оптужују Русију да им краде резултате

АНАЛИЗА THE WASHINGRON POST ПОКАЗУЈЕ ДА ДОКАЗА НЕМА - ДА ЈЕ СВЕ ЗАСНОВАНО НА „ВЕОМА ВЕРОВАТНО“

* СЗО објавила да се у свету ради на 160 вакцина против ковид-19, а да се 23 већ клинички тестирају

* Британска агенција за кибернетичку безбедност саопштила да је наводно руска хакерска група АПТ29, такође позната и као "војводе", ​​циљала британске, америчке и канадске организације за истраживање и развој вакцина. Британски званичници тврде да је 95 одсто сигурно да је АПТ29 део руских обавештајних служби

*  Британски министар спољних послова Доминик РААБ изјавио да је „потпуно неприхватљиво да руске обавештајне службе циљају оне који раде на борби против пандемије коронавируса“

        * Џонатан ЕЈЛ, међународни директор Института Ројал Јунајтед Сервис: «Апсолутно не сумњам да би, уколико постоји и најмања вероватноћа да га украду, Руси то учинили"

* Кирил ДМИТРИЕВ, шеф руског Фонда за директна улагања, државног Фонда за национално благостање: «Ми ћемо произвести 30 милиона доза вакцине, или 50 милиона ако је потребно, што значи да би Русија могла да заврши вакцинацију почетком следеће године"

* Леонид СЛУЦКИ, шеф Одбора за спољне послове Државне Думе: Британска администрација поново прави исту антируску грешку и на тај начин не само додатно поткопава билатералне односе са Москвом, већ и сопствени ауторитет. Рааб поново користи фразу 'врло вероватно' . Шта се догодило с претпоставком невиности? Где су докази?

* На удару је и Кина. Директор ФБИ, Кристофер А. РЕЈ, рекао да је "није необично" видети "сајбер активност" у Кини убрзо пошто нека фармацеутска компанија или истраживачка институција објаве обећавајућа истраживања вакцине. "То је понекад готово сутрадан"

____________________________________________________________________

        БЕЗБЕДНОСНИ званичници саопштили су да хакери повезани са руским обавештајним службама активно покушавају да украду информације тимова истраживача који раде на стварању коронавирусних вакцина у Сједињеним Државама, Британији и Канади.

        Пол Чичестер, директор операција у британском Националном центру за сајбер безбедност (НЦСЦ), рекао је да хакери покрећу "очајничке нападе на оне који раде витални посао у борби против пандемије коронавируса».

        Британци су апеловали на организације које раде на вакцинама и антивирусима да "бране своје мреже", рекао је Чичестер у изјави.

        Британска агенција за кибернетичку безбедност, поред Агенције за националну безбедност у Сједињеним Државама, саопштила је да је група под називом АПТ29, такође позната и као "војводе" или "удобан медвед", ​​циљала британске, америчке и канадске организације за истраживање и развој вакцина.

        Британски званичници рекли су да постоји 95 одсто сигурности да је АПТ29 део руских обавештајних служби. Амерички и канадски стручњаци су се сложили.

        „АПТ29 има дугу историју циљања владиних, дипломатских, тинк-танк, здравствених и енергетских организација ради добијања обавештајних података, тако да охрабрујемо све да озбиљно схвате ову претњу и примене мере заштите које су изнете у саветима“, изјавила је Ен Нојбергер, директор кибернетичке безбедности за Агенција за националну безбедност САД.

Доминик Рааб

        Велика вероватноћа је да је група покушавала да прикупи информације о развоју вакцине или изучавању самог вируса, саопштила је британска Служба за спољну и комонвелт заједницу.

        Руско шпијунирање је у току против британских, америчких и канадских стручњака за сајбер који раде на одбрани лабораторија и података о истраживањима, према владином штабу за комуникације, обично познатом као ГЦХК, британска обавештајна и безбедносна грана.

        "Потпуно је неприхватљиво да руске обавештајне службе циљају оне који раде на сузбијању пандемије коронавируса", изјавио је британски министар спољних послова Доминик Рааб.

        Канадско министарство безбедности  комуникација тврди да напади „служе да ометају напоре у реаговању у време када стручњацима здравствене заштите и медицинским истраживачима требају сви расположиви ресурси за помоћ у борби против пандемије“.

        Агенција је у мају саопштила да је „готово извесно“ да су актери које је спонзорисала држава „померали фокус“ ​​током пандемије и да је канадска интелектуална својина за њих „вредна мета“.

        Касније је речено да истражује могуће кршење безбедности у канадским организацијама које раде на истраживањима везаним за коронавирус, али није навело да ли су наводна кршења спонзорисана од државе.

        „Видели смо неке компромисе у истраживачким организацијама којима помажемо“, рекао је Скот Џонс, шеф сајбер центра за безбедносну комуникацију у парламентарном одбору. "Настављамо са истраживањем шта је узрок тих напада."

        Званичници британске, канадске и америчке обавештајне службе нису открили шта би могло бити украдено. Али тврде да намера постоји.

        У недавним нападима на програмере вакцина, руска хакерска група скенирала је ИП адресе рачунара у власништву организација, а затим распоредила злонамерни софтвер како би покушала да им приступи, рекли су британски званичници. У неким случајевима, хакери су користили прилагођени злонамерни софтвер познат као "ВелМес" и "ВелМејл" да би извели даље операције на систему жртве, рекли су.

        Светска здравствена организација извештава да се ради на више од 160 вакцина, да су на 23 започела клиничка испитивања на људима, укључујући врхунске кандидате које су развили академици, националне лабораторије и фармацеутске компаније у Британији, Канади и Сједињеним Државама.

        Русија развија 26 вакцина, изјавила је у среду руска потпредседница владе Татјана Голикова, али само две су у фази клиничких испитивања.

        Вишемесечна провера над 38 особа за једну од вакцина закључена је ове седмице, а Кирил Дмитриев, шеф руског Фонда за директна улагања, државног Фонда за национално благостање, рекао је новинарима да ће уследити веће провере - на неколико хиљада људи бити у августу.

Кристофер Реј

        "Ми ћемо произвести 30 милиона доза вакцине у Русији, или 50 милиона ако је потребно, што значи да би Русија могла да заврши вакцинацију почетком следеће године", рекао је Дмитриев.

        Упркос властитим напорима, Руси варају, кажу западни сајбер стручњаци.

        "Апсолутно не сумњам да би, уколико постоји и најмања вероватноћа да га украду, Руси то учинили", рекао је Џонатан Ејл, међународни директор Института Ројал Јунајтед Сервис, лондонског истраживачког центра.

        "Господин Путин није имао добру пандемију», рекао је Ејл, препустио је управљање њоме регионалним властима како би покушао да избегне одговорност. Нигде га се није видело. Подацима о бројевима умрлих очито се манипулише».

        Руски хакери из АПТ29 добро су познати сајбер стручњацима. Група је била један од два руска обавештајна центра који су током америчке председничке кампање 2016. хаковали сервере Демократског националног комитета.

        Амерички обавештајни званичници кажу да је АПТ29 део СВР-а, руског еквивалента ЦИА-е. Тај се одељак инфилтрирао у ДНЦ сервере у лето 2015. године, много месеци пре него што је то учинила руска војна шпијунска агенција ГРУ, рекли су истражитељи.

        "Они тихо краду информације, а ако вас погоде, то можда никада нећете знати", рекао је Џон Халтквист, директор обавештајних анализа фирме за сајбер-безбедност Фајер Ај. „Неће то бити неки напад, цурење или деструктивна операција. Говоримо о тихој акцији прикупљања обавештајних података у којој Русија користи истраживања других да би побољшала своје».

        Наводи о руском шпијунирању истраживача вируса долазе два месеца након што су ФБИ и Министарство за унутрашњу безбедност упозорили да и Кина циља на резултате истраживања ковид-19 и да би лабораторија за здравство, фармацију и истраживања требало да предузме кораке за заштиту својих система.

Татјана Голикова

        „Најважније што треба имати на уму је да Русија није сама“, рекао је Халтквист. "Ово је егзистенцијална претња готово свакој влади на земљи, а за Русију, Кину и Иран, можемо очекивати да су огромни ресурси преусмерени из других задатака ради фокусирања на крађу истраживања."

        Амерички званичници кажу да жеља за геополитичким утицајем такође покреће акције народа.

        "Ухваћен у прикривању епидемије коронавируса, Пекинг је очајан због јавних односа и нада се да ће моћи тражити кредит за било какве медицинске провале", рекао је амерички државни тужилац Вилијам Бар у четвртак у говору у Мичигену.

        А Џон Демерс, помоћник државног тужиоца за националну безбедност, рекао је раније ове године: „Шта год да створе истраживачке лабораторије земље или компаније, тај успех ће имати значајну геополитичку димензију.“

        Прошле недеље је директор ФБИ, Кристофер А. Реј, рекао да је "није необично" видети "сајбер активност"  у Кини убрзо пошто фармацеутска компанија или истраживачка институција објаве обећавајућа истраживања вакцине. "То је понекад готово сутрадан", рекао је.

        Британски министар спољних послова рекао је у четвртак парламентарном комитету за обавештајне податке да су "руски актери" желели да се мешају у опште изборе Уједињеног Краљевства 2019. године тако што су набавили необјављене документе који се користе у трговинским преговорима између Сједињених Држава и Британије, а затим поставили те материјале на социјалним мрежама.

        "Осетљиви владини документи који се односе на Споразум о слободној трговини између Велике Британије и САД били су незаконито набављени пре Општих избора 2019. године и дистрибуирани путем друштвене медијске платформе Редит", рекао је Рааб у писаној изјави парламенту. Министар спољних послова је додао: „Готово је сигурно да су руски актери желели да се мешају у Опште изборе 2019. године интернетским пласирањем незаконито добијених владиних докумената.“

Леонид Слуцки

        Москва је оптужбе за изборно мешање назвала "неоснованим". "Британска администрација поново прави исту антируску грешку и на тај начин не само додатно поткопава билатералне односе са Москвом, већ и сопствени ауторитет", рекао је Леонид Слуцки, шеф Одбора за спољне послове Државне Думе РФ.

        „Рааб поново користи фразу 'врло вероватно' “, рекао је Слуцки. „Односно, поново се покреће кривични случај на основу„ врло вероватног “, у недостатку конкретних доказа, што шеф Форин офиса признаје. Шта се догодило с претпоставком невиности? Где су докази? "

        Након што су се трговински документи појавили на мрежи, опозициона Лабуристичка странка и њен лидер Џереми Корбин, који су оптужили премијера Бориса Џонсона и његову Конзервативну странку, користили су их на мрежи у децембру 2019. године да се припремају за "распродају" драгоценог приступа националном здравству што би дила услуга америчким компанијама.

        Оптужбе су у то време биле „прекидач“, али нису промениле исход: Џонсон је победио на изборима без обзира на клизишта.

        Извештај са много закашњења у вези са наводима о ширем руском уплитању у британску демократију треба да буде објављен следеће недеље.

        Nakashima and Taylor reported from Washington. Isabelle Khurshudyan in Moscow, Amanda Coletta in Toronto and Karla Adam in London contributed to this report.

        (The Washington Post: оригинал)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари