Немачка култна рок-група Rammstein изазвала `земљотрес` клипом са песмом Deutschland

`ГЕРМАНИЈУ` У КЛИПУ ИГРА ЦРНКИЊА РУБИ КОМИ, А ЈОШ – УМЕСТО ДЕЦЕ - РАЂА ШТЕНЦЕ

* Већ је изнето више претпоставки – због чега црнкиња игра Германију. Много је оних који сматрају да је то ругање западној политичкој коректности, али је још више оних који сматрају да је то упозоравање да ће миграциона политика Ангеле Меркел довести до тога да ће `обојени` у догледно време бити већина у становништву Немачке

* Највећу прашину подигла је сцена у којој прво нацисти, у оделима заточеника концлогора,  вешају чланове групе Rammstein, а потом они, у истим `униформама`, стрељају везане нацисте.  Порука је тобоже очевидна: Немачка је победила нацизам. Али, није било тако. Опуномоћеник федералне владе за борбу против антисемитизма Феликс Клајн, оценио је да Rammstein у забаване сврхе користи страдање милиона људи и да је то „непристојно и одвратно“. Клајн је клип назвао „неукусном експлоатацијом стваралачке слободе“

__________________________________________________________________

         НЕМАЧКУ тресе песма Deutschland у изведби њене најбоље и најпопуларније, чак култне рок-групе Rammstein.

         Та група је – после седмогодишње паузе – лансирала видео-клип у страјању од девет минута са том песмом. И, одмах се нашла на удару. Слично као у своје време у Борис Пастернак због „Доктора Живаго“ – многи су критиковали, а нико није био прочитао.

         Напади на Rammstein почели су, додуше, након појаве 30-секундног трејлера.

         Један од главних дошао је из врха немачког јеврејства, са `пресудом` да група песмом-клипом Deutschland „инструментализује и умањује Холокауст“.

         Клип почиње изласком пред Римљане – у 16-ој години наше ере – Германије, лепотице-црнкиње у оклопу.

         Те године се одиграла битка код Идиставиза, а Германију у клипу игра манекенка и глумица Руби Коми.

         Германија се, даље, у клипу појављује у различитим епизодама немачке историје. Тако што час она држи у рукама одсечену главу певача групе Rammstein Тила Линдемана, а час – он њену.

         Већ је изнето више претпоставки – због чега црнкиња игра Германију. Много је оних који сматрају да је то ругање западној политичкој коректности, али је још више оних који сматрају да је то упозоравање да ће миграциона политика Ангеле Меркел довести до тога да ће `обојени` у догледно време бити већина у становништву Немачке.

         Клип је препун симбола. Примера ради, свештеници који изгледају карикатурално прождиру тело Германије, а она у једном моменту рађа штенце.

         Није случајно ни што се у пивници туку мушкарац који личи на Хитлера пре `кресања бркова` и Телман.

         Највећу прашину ипак је подигла сцена у којој прво нацисти, у оделима заточеника концлогора,  вешају чланове групе Rammstein, а потом група  Rammstein, у истим `униформама`, стреља везане нацисте.

         Порука је тобоже очевидна: Немачка је победила нацизам. Али, није било тако. Опуномоћеник федералне владе за борбу против антисемитизма Феликс Клајн, оценио је да Rammstein у забаване сврхе користи страдање милиона људи. Још је додао да је то „непристојно и одвратно“.

         Клајн је клип назвао „неукусном експлоатацијом стваралачке слободе“.

         Неки су му већ указали: прави `антисемитизам` било то да у клипу нема ништа о Холокаусту, а да су, поред битке код Идиставиза, укључени и средњевековни (немачки) витезови, и катастрофа „Хинденбурга“, и карикирано руководство Источне немачке, и терористи RAF и савремени гламур немачке елите...

         У Немачкој се, иначе, већ `копа` по симболима које је група Rammstein укључила у клип са песмом Deutschland.

         Указује се, на пример, да Германија рађа штенце расе леонбергер која је два пута била пред изумирањем и дебатује да се одсецање главе односи на Јована Крститеља и Саломеју или на СС дивизију „Мртвачка глава“?

         И Deutschland и реакције на њу су, у сваком случају, дијагноза стања ствари у савременој Немачкој. Економском лидеру ЕУ који не може да се испетља из сопствене историје и „лежи под Американцима“.

         Јер, клип садржи десетак крвавих сцена, а његови критичари су се ухатили само за Холокауст. Остале или нису приметили или их намерно игноришу.

         На крају клипа Германија у прозрачном мртвачком сандуку лети у космос. Порука је: Успавана лепотица је сто година чекала пољубац који ће је пробудити, а колико ће чекати Германија – не знају ни сами Немци...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари