Остало у употреби „националност – Македонац“ и „македонски језик“

А ДРЖАВЉАНСТВО: „МАКЕДОНАЦ – ДРЖАВЉАНИН РЕПУБЛИКЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ“

* Правилна званична обраћања су: Влади Републике Северне Македоније, председнику Северне Македоније, министру спољних послова Републике Северне Македоније, министру одбране Северне Македоније, општини Охрид Северне Македоније, Универзитету Ћирило и Методије Северне Македоније

_________________________________________________________________________

         МИНИСТАРСТВО спољних послова Сјеверне Македоније објавило је смернице за међународне и стране медије о томе како да називају државу и њене грађане на основу споразума из Преспе.

         Министарство је саопштило да је званично име земље "Република Северна Македонија" или скраћено "Северна Македонијa", док је националност /држављанство/ Македонац - држављанин Републике Северне Македоније.

         Службени језик је "македонски", а међународни кодови земље су "МК" и "МКД".

         У смерницима је наведено да се придев "македонски", у складу са Преспанским споразумом, користи када се говори о "етничком и културном идентитету народа", језику, историји, култури, наслеђу, територији и другим атрибутима, уз напомену да се ови термини јасно разликују од оних који се користе у вези са регионом Македоније у Грчкој.

         Министарство наводи да би одговарајући примери употребе речи "македонски" укључивали македонски етнички идентитет, језик, културу, територију, народ, историју, уз напомену да придев "северни" не сме да се користи у наведеном контексту.

         Приликом писања о државним ентитетима, како се напомиње, медији би се требало обраћати влади Републике Северне Македоније, председнику Северне Македоније, министру спољних послова Републике Северне Македоније, министру одбране Северне Македоније, општини Охрид Северне Македоније, Универзитету Ћирило и Методије Северне Македоније.

         Други тачни примери који се наводе у смерницама Министарства спољних послова Сјеверне Македоније су македонска економија, здравствени сектор Републике Северне Македоније, македонска уметност, македонска музика, македонска пољопривреда, македонска архитектура и друго.

         (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари