Британски писац и новинар Едвард Лукас позвао Запад да хитно зауставља економски и војни узлет Кине

ПРЕСТРАВИЛО ГА ТО ШТО ЈЕ КИНА ПРВА СТИГЛА ДО НЕВИДЉИВЕ СТРАНЕ МЕСЕЦА

* Написао за Daily Mail: „Успешно спуштање кинеског космичког апарата Chang’e 4 на невидљивој страни месеца мора за Запад бити ништа мањи сигнал за узбуну и забринутост него што је 1957-ме био моменарт када је СССР лансирао `Спутњик-1`, први Земљин вештачки сателит“

* „Кина је много озбиљнији противник (од Русије). Запад ће се врло брзо суочити са неизбежношћу избора између своје безбедности и економског раста ослоњеног и на сарадњу са Кином. Не позивам да се ублажи позиција према Русији, само указујем да се ово што ради Русија може показати дечијом игром у односу на економски и технолошки утицај Кине“

_____________________________________________________________________________

         БРИТАНСКИ новинар и писац Едвард Лукас јавно је позвао владе западних земаља да „обрате пажњу на кинеску претњу“.

         У његовом тексту, објављеном у Daily Mail, чак отворено апелује на своју Велику Британију да на Кину обруши гнев какав је усмерила према Русији.

         Лукас – као прави англосаксонски хегемониста – уопште не крије шта га је узбудило и мотивисало да Западе позове у крсташки поход против Кине:

         „Успешно спуштање кинеског космичког апарата Chang’e 4 на невидљивој страни месеца мора за Запад бити ништа мањи сигнал за узбуну и забринутост него што је 1957-ме био моменарт када је СССР лансирао `Спутњик-1`, први Земљин вештачки сателит“.

         Лукас у овом контексту још указује да је неколико генерација становника западних земаља главну претњу својој безбеднопсти видело у војној и технолошкој моћи Совјетског савеза. Додатно је објаснио:

         „И ја сам, као и многи други, одсрастао у страху да ће комунистички блок победити и да ће слободни свет подвргнути репредсијама и бацити га у ропство које је царевало иза гвоздене завесе. Сада се исте такве претње прибојавам са стране Кине која се уздиже“.

         Лукас је уверен да је већина западних земаља „склона да потцењује опасност коју представља Кина, поготово у поређењу са руским мешањем (у западне изборе)“. Зато труби на узбуну:

         „Кина је много озбиљнији противник. Чињеница да је Пекинг први стигао до невидљиве стране Месеца – сведочи о доминацији Кине у области космичких технологија. Осим тога, Кина је претекла Запад на плану вештачке интелигенције и већ има `убицу сателита` и располаже модерним космичким ракетама“.

         Лукас процењује да је Кина тренутно ипак највећа претња безбедности Запада у сфери дигиталне размене података и њиховог чувања.

         У овом контексту је навео да је кинеска телекомуникациона компанија Huawei укључена стварање мреже стандарда 5G в Великој Британији иако је њен оснивач бивши официр кинеске армије и да зато више британских експерата подозрева да опрема коју испоручује Huawei може имати скривене функције за крађу персоналних података.

Едвард Лукас

         Лукас наводи такође: да кинеска компанија China General Nuclear активно ссарађује са Великом Британијом у области атомске енергетике и да инвестира значајна средства у градњу британских атомских електричних ценатрала.

         Британац је у својим опоменама веодећим западним земљама стигао и до ове крајње тачке:

         „Запад ће се врло брзо суочити са неизбежношћу избора између своје безбедности и економског раста ослоњеног и на сарадњу са Кином. Не позивам да се ублажи позиција према Русији, само указујем да се ово што ради Русија може показати дечијом игром у односу на економски и технолошки утицај Кине“.

          Његов закључак је: „Морамо присилити (западне) владе да почну да нешто предузимају већ сада ако желимо да заштите нашу будућност“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари