Сиријска армија почела да запоседа територије које су контролисали Курди – почела од Манбиџа

КУРДСКЕ СНАГЕ – ПОШТО СУ ОСТАЛЕ БЕЗ АМЕРИЧКЕ ЗАШТИТЕ – ИЗАБРАЛЕ `МАЊЕ ЗЛО`

* Има индиција да су курдске снаге самоодбране (YPG) тајним каналима упутиле позив влади у Дамаску да запоседне војно све делове државе источно од Еуфрата које оне буду напуштале

* Наредни дани ће показати да ли ће се Анкара помирити са преласком области Сирије насељених Курдима под власт Дамаска или ће доћи до турско-сиријског рата. Дамаск ће тражити да турске трупе потпуно напусте Сирију, а у томе ће имати подршку и Ирана и Русије

___________________________________________________________________________

         ОДЛУКА Доналда Трампа да повуче америчке војнике из Сирије већ је изазвала ланчану реакцију.

         Курдске формације, које су град Манбиџ држале под америчким кишобраном, схватиле су да ће се наћи `један на један` са турском армијом и одлучиле за маневар који мења конфигурацију односа у том стратешки важном делу Сирије.

         Напустиле су Манбиџ и то најавиле војном и државном врху у Дамаску. У складу са договором, становништво манбиџа је позвало сиријску армију да запоседне град са околином.

         Асадове трупе су то јутрос учиниле и подигне државну заставу Сирије на свим важним институцијама.

         Сиријски Генералштаб је поводом преузимања Манбиџа саопштио:

         „Улазак у Манбиџ је био наша обавеза. Уништићемо потпуно тероризам и очистити сиријску територију од свих завојевача и окупатора. Гарантујемо спсолутну безбедност свим грађанима Сирије“.

         Има индиција да су курдске снаге самоодбране (YPG) тајним каналима упутиле позив влади у Дамаску да запоседне војно све делове државе источно од Еуфрата које оне буду напуштале.

         Не кријући да је то за њих начин да избегну да оно што је за њих много веће зло – да их окупира турска армија.

         Турски председник Реџеп тајип Ердоган претходних дана је најављивао „марш на југ“, а прва мета напада је требало да буде Манбиџ.    

         Са одласком Американаца, сиријска армија је стекла реалне изгледе да поврати контролу над територијама уз границу са Турском и источно од Еуфрата.

         За Курде је нагодба са Дамаском много повољнија од живота под Турцима.

         Наредни дани ће показати да ли ће се Анкара помирити са преласком области Сирије насељених Курдима под власт Дамаска или ће доћи до турско-сиријског рата.

         Дамаск ће тражити да турске трупе потпуно напусте Сирију, а у томе ће имати подршку и Ирана и Русије.

         Владимир Путин је одржао поводом Манбиџа хитно саветовање са члановима руског Савета за националну безбедност који је дао подршку амбицијама Сирије да поврати пуну контролу над националном територијом.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари