Трамп: Мораћемо Си, Путин и ја да заустављамо трку у наоружању

КРЕМЉ ПОЗДРАВИО РЕЧИ АМЕРИЧКОГ ЛИДЕРА И ИЗРАЗИО ОЧЕКИВАЊЕ ДА ЋЕ ИХ СЕ ДРЖАТИ

* Оценио да свет већ има посла са „великом и неконтролисаном трком у наоружавању и признао: „Сједињене Државе у ове године за војни буџет издвојиле 716 милијарди долара. Лудило!“

______________________________________________________________________________

         ЛИДЕРИ Русије, Кине и Сједињених Држава биће принуђени да почну преговоре о томе како да се заустави већ започета трека у наоружању – написао је на свом Твитер-налогу Доналд Трамп.

         Као тој трци не дају темпо он сам и америчка врхушка, Трамп је још дописао:

         „Уверен сам да ћемо у неком тренутку у будућности председници Си и Путин и ја почети да разговарамо значајном заустављању онога што се већ претворило у велику и неконтролисану трку у наоружавању. Сједињене Државе у ове године за војни буџет издвојиле 716 милијарди долара. Лудило!“

         Амерички Сенат је у јуну одобрио поменутих 716 милијарди долара за 2019-ту годину, а то је за целе 82 милијарде долара више од војног буџета САД за финансијску 2018-ту.

         Русија је на ово већ одреаговала.

         Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, изјавио је да ће Москва поздравити све што САД буду радиле у духу цитираних Трампових речи. Истовремено је изразио очекивање да ће их се сам Трамп и Вашингтон придржавати.

         Подсетио је да је Владимир Путин упозорио Трампа да не изводи своју земљу из Споразума о ракетама средњег и малог домета јер ће тај корак испровоцирати праву трку у наоружавању.

         Песков је подсетио да је за (америчко) иступање из тог споразума потребна „размена нота“ и да је потом потребно још пола године да би споразззум престао да важи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари