Сирија објавила да ће у ослобађању провинције Идлиб „ићи до краја“

РУСИЈА ЗБОГ ТЕ ОПЕРАЦИЈЕ У МЕДИТЕРАНУ ИЗВОДИ МАНЕВРЕ СА 25 БРОДОВА И 30 АВИОНА

* Шеф сиријске дипломатије Валид МУАЛЕМ ипак објавио да ће појединачним насељима и градовима бити нуђено да положе оружје и избегну крвопролиће и тиме `купе` амнестију и право да се укључе у мирни живот послератне Сирије

         * Руски министар иностраних послова Сергеј ЛАВРОВ открио да је Москва „оштро и недвосмислено“ упозорила Запад да се у Идлибу „не игра ватром“ и да не покушава да организује нове `хемијске провокације`

         * Портпаролка Стејт департмана Хедер НАУЕРТ изјавила да су САД већ предочиле Русији да их „забрињава свака могућа офанзивна операција против Идлиба“

_____________________________________________________________________________

         ДАМАСК је спреман да у ослобађању провинције Идлиб од терориста иде до краја – објавио је шеф сиријске дипломатије Валид Муалем.

         Притом је открио да ће државни и војни врх у Дамаску дати прилику за амнестију житељима свих насеља и градова Идлиба. Другим речима: да положе оружје и избегну крвопролиће и тиме `купе` амнестију и право да се укључе у мирни живот послератне Сирије.

         Муалем је, иначе, после разговора са Сергејом Лавровом прецизирао да је главна мета владиних снага – сиријска Ал Каида (Џебхат ан-Нусра) чија коалиција (са другим терористичким формацијама и побуњеницима под контролом Запада) држи под контролом Идлиб.

         Руски министар иностраних послова открио је да је Москва „оштро и недвосмислено“ упозорила Запад да се у Идлибу „не игра ватром“ и да не покушава да организује нове `хемијске провокације`:

         „Нова провокација се спрема са намером да се отежа антитерористичка операција сиријске армије у Идлибу. Ми смо своје упозорење поткрепили фактима.

         Идлиб, наравно, као и свих последњих година, веома `жуља` и Турску која се са том сиријском провинцијом граничи и планирала је – све док се Русија није умешала у рат – да анектира део и ње и севера Сирије.

         Зато се синоћ огласио Реџеп Тајип Ердоган и обзнанио да Анкара интензивно преговара са москвом и Техераном са амбицијом да се „предупреди катастрофа у Идлибу“. Да се – како је нагласио „не понови Алеп“.

         Још више `жуља` Американце, па је портпаролка Стејт департмана Хедер Науерт изјавила да су САД већ предочиле Русији да их „забрињава свака могућа офанзивна операција против Идлиба“.

         Председник московског савета за спољну и одбрамбену политику Фјодор Лукјанов наглашава да су се у Вашингтону узбудуили пре свега зато што ће победа сладиних снага у идлибу значити стављање под контролу Дамаска безмало целе државне територије.

         По његовој процени, Русија је коначно дошла у ситуацију да у Сирији „мало покаже мишиће“, а Доналду Трампу је важно да бар још који месец демонстрира престиж и великодржавни статус.

         Лукјанов сматра да је Башар Асад уз помоћ Русије и Ирана рат „већ добио“ и да су се сви његови непријатељи са тим фактички помирили.  

         „Русија – открива Лукјанов – ради на фактичком неутралитету Сједињених Држава поводом Сирије. То подразумева две ствари: Русија, иран и Сирија распектују интересе и безбедност Израела, а Амеиканци се, иако задржавају право да говоре шта им одговара, фактички не мешају у расплет у Сирији“.

         Део блискоисточне игре и сиријског расплета су и руски поморски маневри у Медитерану у које ће бити укључено 25 ратних бродова и 30 авиона (стратешки ракетоносци Ту-160, ловци Су-33, противподморнички Ту-142МК и Ил-38 и палубни ловци Су-30СМ).

         Почињу 1. септембра а трајаће до 8. септембра.

         Улогу адмиралског брода играће крстарица „Маршал Устинов“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари