Немачки врх `несрећан` јер је остао без односа са Америком на које је навикао

РАР:  БЕРЛИН НОВОМ МАСОВОМ СТРАТЕГИЈОМ УЦЕЊУЈЕ АМЕРИКАНЦЕ ДА СЕ ВРАТЕ НА „СТАРИ ПУТ“

* Познати немачки експерт Александар РАР: Нашем естаблишменту се не свиђа што се САД окрећу себи и због тога није у својој кожи. Међутим, Масова најава нове стратегије према САД  је примарно у функцији присиљавања Американаца да се врате досадашњим односима. Ни више од тога, ни мање од тога!

____________________________________________________________________________

         НЕМАЧКИ естаблишмент се не осећа добро и удобно јер осећа да је тренутно ван савезничких односа са Сједињеним Државама – оценио је озбиљни немачки политиколог Александар Рар.

         Он ча наглашава да је то најважнији разлог што Берлин покушава да чак и уцењивањем присили Вашингтон да измени спољну политику.

         Коментаришући изјаву шефа немачке дипломатије Хајка Маса о промени стратегије Берлина према САД, Рар  је указао:

         „Немачка нема пуни суверенитет у спољној политици. Берлин стално понавља да се Немачка мора уклапати у општеевропски контекст и да ЕУ мора водити заједничку спољну и одбрамберну политику.“

         Према његовим речима, у ЕУ постоје државе којима се допада позиција Сјењдињених Држава. Те земље ће слушати Американце, а не Немачку.

         Рар подсећа да се Ангела Меркел у спољној политици доследно држи „либералног курса“, па се зато за време посета Кини среће са тамошњим дисидентима, уочи сусрета са Валдимиром Путином говори о групи Pussy Riot, а исто чини и у случају Турске.

         Немачки експерт наводи и да су се Немци деценијама оријентисали нискључиво на Сједињене Државе и на политику либералних вредности, а да се данас суочавају са чињеницом да администрација Доналда Трампа почиње да се удаљава од тих принципа и да `гура` америчке националне интересе, укључујући и војне.

         Имајући у виду да је Мас обећао да ће представити нову спољнополитичку стратегију Немачке према САД, Рар указује и подвлачи:

         „Немачком естаблишменту се не свиђа што се САД окрећу себи и због тога није у својој кожи јер му недостају савезнички односи са Америком. Међутим, Масова најава нове стратегије је примарно у функцији присиљавања Американаца да се врате досадашњим односима. Ни више од тога, ни мање од тога!“

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари