Хоће ли и Немачка већ под Меркеловом постати нуклеарна сила?

КРИСТИЈАН ХАКЕ УВЕРЕН ДА ОНА ТО МОРА БИТИ ЈЕР ЈУ ЈЕ ТРАМП ПРОГЛАСИО ЗА НЕПРИЈАТЕЉА БРОЈ ЈЕДАН

 

* Присталице `нуклеарне Немкачке` тврде да је Берлин без нуклеарног оружја тек „лопта којом у светској политици игра онај кои је поседује“. Чак узпозоравају да је пред Немачком „проблем – преживљавања у савременом свету“

* Познати генерал Бундесвера Харалд КУЈАТ „нуклеарну Немачку“ сматра напросто непотребном: „Немачка треба да развија своју економију и води исправну политику. Основа њене одб рамбене способности, поред властите армије коју треба развијати, лежи у мултиполарности света и јаким везама унутар Европске уније и NATO“

____________________________________________________________________________________

         Пише: Наталија ЈАНКОВА

         НЕМАЧКИ политиколог Кристијан Хаке оценио је да је Доналд Трамп фактички прогласио Немачку за свог непријатеља број један.

         Додао је да његоива земља Сједињене Државе више не може сматрати гарантом своје безбедности. А то значи: да је дошло време да о њој брине сама.

         Разговори о сопствениом нуклеарном оружју у Немачкој се воде већ поодавно.

         Хаке је идеју стварања немачког нуклеарног штита оживео одмах по завршетку последњег самита NATO на којем се амерички лидер одлучио за вербалне нападе на Немачку.

         Посебно је указао да би поседовање нуклеарног оружја Немачкој обезбедило додатну `тежину` у очима међународне заједнице и помогло јој да у спољној политици има своје посебно место. И додао: кризна дипломатија највише зависи од војне моћи (неке) земље.

         Мишљења су се одмах поделила, а дискусија се тек захуктава. Уз учешће  начника, генерала и дипломата.

         Присталице `нуклеарне Немкачке` тврде да је Берлин без нуклеарног оружја тек „лопта којом у светској политици игра онај кои је поседује“. Чак узпозоравају да је пред Немачком „проблем – преживљавања у савременом свету“.

         Као ипротеклих година, противници указују и упозоравају да земља са прођлошћу какву има Немачка не сме располагати оружјима за масовно уништавање.

         Неки чак опомињу да Немачка са нуклеарним арсеналом не само да не би доприносила међународној безбедности, него ни својој јер би могла разорити цео светски поредак.

         Указују и да Берлин не може доћи до нуклеарног оружја без кршења међународног права и споразума 2+4 који Немачкој  ограничава простор чак и за класично наоружавање.

         Познати генерал Бундесвера Харалд Кујат „нуклеарну Немачку“ сматра напросто непотребном:

         „Немачка треба да развија своју економијуи и води исправну политику. Основа њене одб рамбене способности, поред властите армије коју треба развијати, лежи у мултиполарности света и јаким везама унутар Европске уније и NATO“.

         Присталице нуклеаризације одбацују тврдње да би стајање Берлина на тај пут довело до тога да Доналд Трамп немачкој уведе санкције и да је изолује  међународним односима

         Кретање Немачке ка властитом нуклеарном арсеналу било би сигнал отатку света да раваншистичка расположења не постоје само међу њеним десним екстремистима и неонацистима...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари