The Guardian: Русија дуже од десет година имала „кртицу“ усред амбасаде САД у Москви

НАВОДНО ЈЕ `РУСКИ АГЕНТ` БИЛА ЖЕНА КОЈА ЈЕ ПРЕТХОДНО РАДИЛА У ТАЈНОЈ СЛУЖБИ САД

* Наводно је имала доступ документима са потписом Барака Обаме и Доналда Трампа, и Џозефа Бајдена и Мајка Пенса, а и Хилари Клинтон

_________________________________________________________________________________

         ЛОНДОНСКИ дневни лист The Guardian објавио је – позвавши се на намеричку контрашпијунажу - да је агент руских тајних служби дуже од десет година радио у амбасади САД  у Москви.

         Исти лист наводи да је то била жена-агент која је неколико гиодина била сарадник Тајне службе САД.

         The Guardian пише да је служба безбедности амбасаде 2016-те посумњала  да она одржава тајне везе са руском државном безбедношћу (ФСБ), али да је о ртоме обавестила Вашингтон тек у јануару прошле године.

         Сама Тајна служба се одлучила да не отвара ширу истрагу, па је сарадница-агент  изгубила посао пола године касније и то – након што је Русија – реагујући на протеривање својих дипломата – затражила да САД смање дипломатски персонал у Моакви.

         The Guardian тврди да је имала приступ најважнијој бази података у московској амбасади – „тајном поштанском систему Тајне службе САД“.

         Захваљујући томе је наводно имала доступ документима са потписом Барака Обаме и Доналда Трампа, и Џозефа Бајдена и Мајка Пенса, а и Хилари Клинтон.

         The Guardian износи и претпоставку да је у деловању ове „кертице“ у амбасади САД  у Москви „објашњење како су Русии упели да продру у компјутерски систем Националног комитета Демократске партије САД“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари