Татко „Северне Македоније“ плаши се „Северне Македоније“

МАНИПУЛАЦИЈА ОД СТАРТА: ПРЕМИЈЕР ЗАЕВ СЕ НИЈЕ УСУДИО ДА НОВО ИМЕ ДРЖАВЕ ИЗНЕСЕ НА РЕФЕРЕНДУМ

* Консулатативни референдум заказао за 30. септембар, али са лукавим и подмуклим питањем: „Да ли сте за чланство у ЕУ и NATO са прихватањем Договора Републике Македоније и Републике Грчке
* За такво питање гласале сттранке владајуће коалиције која је под контролом амбасаде САД, а салу Собрања пре гласања напустили посланици ВМРО-ДПМНЕ и Алијанса за Албанце Зијадина Селе

__________________________________________________________________________________

          ПАРЛАМЕНТ Македоније одлучио је да 30. септембра буде одржан референдум о имену државе, чија је успешна реализација услов за интеграцију у NATO и ЕУ.

         За расписивање референдума гласало је 68 посланика владајуће коалиције Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) и Демократске уније за интеграцију (ДУИ) и мање албанске опозиционе партије Беса.

         Расписивање референдума нису подржали посланици највеће македонске опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ и Алијансе за Албанце Зијадина Селе, који су пре гласања напустили пленарну салу.

         Према одлуци коју је усвојило Собрање Македоније, референдумско питање ће гласити: "Да ли сте за чланство у ЕУ и NATO са прихватањем Договора Републике Македоније и Републике Грчке".

         Референдум о имену државе биће консултативни, што значи да је цензус мањи него када је обавезујући да би био успешан, потребно је да на њега изађе половина укупног броја бирача, нешто изнад 900.000, и да половина од њих гласа за.

         Шеф посланичке групе СДСМ Томислав Тунтев позвао је на почетку седнице грађане да изађу на референдум, наводећи да је пред њима историјска одлука која треба да обезбеди будућност Македонији и будућим генерацијама.

         "Створили смо услове да Македонија постане део европске породице, да буде једнака са европским и светским силама", рекао је Тунтев, додајући да ће уласком земље у НАТО македонски постати један од службених језика алијансе.

         Посланици ВМРО-ДПМНЕ напустили су салу пошто је посланик те странке Никола Мицевски поновио став да је питање непрецизно, вишезначно и манипулативно, као и да се тиме што је референдум консултативан отвара могућност различитог тумачења.

         Успешан референдум о Договору са Грчком и промена имена државе у Северна Македонија до краја ове године услов је за македонске интеграције у ЕУ и NATO.

         Припрема и одржавање референдума коштаће око 3,5 милиона евра, што ће бити покривено из државног буџета.

         Бета

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари