Ердоган понудио Русији, Француској и Немачкој да се о Блиском Истоку договоре без Американаца

ПЛАНИРА ДА САМИТ ВЕЛИКЕ ЕВРОПСКЕ ЧЕТВОРКЕ ОРГАНИЗУЈЕ У ИСТАНБУЛУ 7. СЕПТЕМБРА

* Турски председник поручио Доналду Трампу да неће попустити под његовом претњом да ће Анкари увести санкције уколико не ослободи америчког пастора Ендрјуа Брансона које Турска суди због учешћа у покушају државног преврата из 2016-те: „Не можете санкцијама натерати Турску да попусти. САД не треба да забораве да би могле да изгубе снажног и искреног партнера као што је Турска, уколико не промене став

* Трамп је претходно у железари у америчкој савезној држави Илиноис рекао: „Медији пишу да сам се лоше опходио са лидерима земаља из састава NATO. И с непоштовањем. Према тим краљевима и краљицама, председницима и премијерима и једном или двојици диктатора“.Западни медији су одмах проценили да је имао у виду пре свега којем је запретио „значајним санкцијама“ уколико не обезбеди пуштање из затвора Брансона којег је назвао „предивним хрићанином“, „породичним човеком и изванредним човеком“

__________________________________________________________________________________

         ТУРСКА жели да у Истанбулу  7. септембра организује самит с Француском, Немачком и Русијом ради разговора о сукобу у Сирији и другим питањима региона, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, преноси данас турски лист "Хуријет".

         "Разговараћемо о томе шта можемо заједно да урадимо у региону", рекао је Ердоган.

         Ердоган је новинарима током овонедељеног путовања у Јужну Африку рекао и да ће Турска наставити засебан дијалог с Русијом.

         Ердоган је у четвртак у Јоханесбургу разговарао с руским председником Владимиром Путином током самита земаља у брзом развоју групе БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка).
                  
         У Москви, Паризу и Берлину за сада нема потврде те најаве.

         Ердоган је, иначе, поручио Сједињеним Државама да неће "попустити" после претње америчког председника Доналда Трампа да ће увести санкције уколико Турска не ослободи америчког свештеника.

         "Не можете санкцијама натерати Турску да попусти. САД не треба да забораве да би могле да изгубе снажног и искреног партнера као што је Турска, уколико не промене став", рекао је Ердоган.



         Амерички свештеник Ендрју Брансон ухапшен је и оптужен у Турској за тероризам и шпијунажу.

         Брансон живи у Турској две деценије, а ухапшен је после покушаја пуча 2016. године. Он негира оптужбе да је помагао групи коју Анкара криви за тај покушај државног удара, и да је пружао подршку курдским екстремистима.

Пошто је провео у затвору 21 месец, Брансон је у среду пребачен у кућни притвор, али САД наводе да то није довољно и инсистирају да он буде пуштен на слободу. Међутим, суди му се од пролећа.

         Трамп је у четвртак запретио санкцијама Турској уколико одмах не ослободи Брансона.

         Изјавио је да међу лидерима земаља чланица NATO постоје један или два диктатора.

         Рекао је ово у железари у америчкој савезној држави Илиноис. У овом контексту:

         „Медији пишу да сам се лоше опходио са лидерима земаља из састава NATO. И с непоштовањем. Према тим краљевима и краљицама, председницима и премијерима и једном или двојици диктатора“.

         Западни медији процењују да је председник САД имао у виду пре свега Ердогана. Он га, међутим, није апострофирао.

         Зато му је поручио да ће против Турске увести „значајне санкције“ уколико Ердоган не обезбеди пуштање из затвора пастора Брансона.

         Самог Брансона је назвао „предивним хрићанином“, „породичним човеком и изванредним човеком“.

         Ердогану је заиста отворено поручио: „Тај невини честити човек мора да одмах буде ослобођен!“

         Пре турског председника, америчком лидеру је одговорио Мевлут Чавушоглу.

         Министар спољних послова Турске му је поручио да Анкара нема намеру да трпи претње на свој рачун. Ма из које земље долазиле:

         „Нико неће диктирати Турској како да поступа. Никада нећемо пристати ни на чије претње. Пред нашим законима су сви јендаки“.

         Стејт департман је саопштио јуче да је државни секретар САД Мајк Помпео разговарао с турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом о случају тогамеричког свештеника и да ће о томе још преговарати.

         Агенција АП је оценила да би тај разговор могао да буде наговештај да две НАТО савезнице покушавају да побољшају односе.

         Односа Вашингтона и Анкаре су напети и због других спорова као што је америчка подршка сиријским курдским борцима и одбијање САД да Турској изруче проповедника Фетулаха Гулена кога Турска сматра одговорним за покушај пуча 2016. године.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари