Борисов бојкотовао посету Иванова Софији због његовог одбацивања нагоде са Атином

ЦИПРАС ИМА ПРОБЛЕМА СА МИНИСТРОМ ОДБРАНЕ КАМЕНОСОМ КОЈИ ЈЕ ПРОТИВ НАГОДБЕ

Румен Радев са Ивановом

Лидер Нове демократије Киријакос МИЦОТАКИС затражио  гласање о поверењу влади: „Обавезан сам пред грчким народом да покушам да спречим стављање будућности наше земље под хипотеку споразумом који штети нашим националним интересима“

        ПРЕМИЈЕРИ Грчке и Македоније нашли су се у политичким неприликама, два дана пошто су постигли историјски међусобни договор о могућем решавању вишедеценијског спора око назива Македоније.

        Грчки премијер Алексис Ципрас је пред гласањем Скупштине о поверењу у његову владу, док македонски Зоран Заев има посла с одбијањем председника Ђорђа Иванова да потпише споразум, ако га Собрање одобри.

        Заев и Ципрас су се сложили да бивша југословенска република треба да промени назив у „Северна Македонија“, што може окончати спор које спречава њено придруживање НАТО и ЕУ, и трује билатералне односе.

        Али, предлог решења је отпор у обе земље, а Заев и Ципрас су под оптужбама за „издају“.

        У Атини, Ципрас се суочио с директним изазовом за опстанак своје коалиционе владе коју предводи његова левица, пошто је главна опозициона странка, Нова демократија поднела данас захтев за гласање о поверењу.

       „Обавезан сам пред грчким народом да покушам да спречим стављање будућности наше земље под хипотеку споразумом који штети нашим националним интересима“, рекао је лидер Нове демократије Киријакос Мицотакис.

        Ципрас има већину од свега четири посланика међу укупно 300 у Скупштини Грчке, а споразум о називу је изазвао и пукотина унутар саме владе. Биће одлучујући став министра одбране Паноса Каменоса који је на челу мањег, коалиционог партнера десничарске партије „Независни Грци“.

        Каменос је још пре објављивања споразум двојице премијера рекао да ће се успротивити у Скупштини, те би Ципрас у том случају зависио од подршке политичких противника да би се споразум ратификовао.

        Нејасно је, међутим, да ли ће примедбе министра одбране на споразум о називу Македоније довести до пада владе, ако буде гласао против Ципраса.

        Ципрас је рекао да не очекује да ће се то десити.

        Дебата о предлогу за изгласавање неповерења је почела вечерас, а гласање се очекује најкасније у суботу поподне.

        У Македонији, премијер Заев је наишао на одбијање председника Ђорђа Иванова да потпише споразум, ако га ратификује парламент. Такво одбијање би само накратко одложило спровођење споразума, за који се очекује да ће бити потписан овог викенда.

        Ако председник одбије да потпише, споразум би се вратио парламенту на још једно гласање.

       „Ми смо Македонци и само одржавамо и чувамо оно што су нам преци оставили“, рекао је Иванов током данашње посете суседној Бугарској.

       „Заклео сам се да ћу сачувати Устав Македоније и то је моја обавеза“.

        Али, бугарски премијер и министар спољних послова одбили су да се састану са Ивановим због његовог противљења том споразуму.

        Бугарски председник Румен Радев је после разговора са Ивановом рекао да би, с обзиром на договор с Грчком, Бугарска требало да ревидира споразум о пријатељству који је потписала с Македонијом прошле године.

        Грчки противници споразума заказали су протест у Атини у петак, када би Ципрас требало да обавести парламент о споразуму с Македонијом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари