Трамп планира серију удара по Сирији, амбасадор Русије у Либану - „Обараћемо ракете“

У „ВОЈНОМ КАБИНЕТУ“ У БЕЛОЈ КУЋИ РАЗГОВАРАНО О ВЕЋЕМ НАПАДУ ОД ОНОГ ИЗ АПРИЛА 2017.

Александар Засипкин

  • Америчка обавештајно аналитичка компанија Stratfor објавила да ће се на удару америчких ракета наћи сиријске авио-базе Думаир, Марџ Рухаил и Мезе
  • Амбасадор РФ у Либану Александар Засипкин у интервјуу тамошњем телеканалу Ал-Манар поручио Вашингтону да је Русија за себе резервисала право да - у случају агресије на Сирију - обара све ракете и уништава њихове лансере. Нагласио је да има у виду „америчке ракете и тачке са којих се отвара ватра“

        ДОНАЛД Трамп разматрао је са потпредседником САД Мајклом Пенсом, шефом Пентагона Џејмсом Матисом, осталим члановима „војног кабинета“ и најближим саветницима „ракетни удар по Сирији“ који би - како пишу амерички медији -био моћнији од прошлогодишњег априлског ракетирања војног аеродрома „Шајрат“.

        У Белој кући наводно претпостављају да удар сличан прошлогодишњем, који је усмртио 80 цивила, не би могао да „обузда војни врх Сирије“.

        Зато се, према „добро обавештеним изворима“, на тајном саветовању у Белој кући разговарало о ударима по неколико циљева који не би трајали само један дан.

        Трамп, наводно, не жели даље увлачење САД у сиријски конфликт.

        The New York Times је објавио да се у војном врху САД сматра да би укључивање у акцију америчких и француских пилота за њих било исувише рискантно. И зато што би би то могло довести, поготово ако би неки од њих били оборени, и до ескалације конфликта.

        Зато Пентагон предност даје ударима крстарећим ракетама са бродова или подморница, као што је било 7. априла 2017-те када је гађан „Шајрат“ са 59 „Томахавка“.

        У међувремену се огласила амерички обавештајно аналитичка компанија Stratfor и изнела „претпоставку“ да ће се на удару америчких ракета наћи сиријске авио-базе Думаир, Марџ Рухаил и Мезе.

        Уследиће наводно цела серија удара која може трајати данима, а САД би имале подршку Француске, Саудијске Арабије, Катара и Уједињених Арапских Емирата.

        Москва је, као што се и могло очекивати, поново упозорила САД да оставе Сирију на миру.

        Учинила је то - нимало случајно - преко свог амбасадора у Либану Александра Засипкина. Он је у интервјуу тамошњем телеканалу Ал-Манар поручио Вашингтону да је Русија за себе резервисала право да - у случају агресије на Сирију - обара све ракете и уништава њихове лансере.

        Засипкин је нагласио да има у виду „америчке ракете и тачке са којих се отвара ватра“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари