Пентагон према обалама Сирије упутио шест разарача на челу са носачем авиона „Хари Труман”

У МЕДИТЕРАНУ ЈЕ, НАРАВНО, ЦЕЛА ШЕСТА ФЛОТА САД, А УКЉУЧУЈЕ СЕ И НАМАЧКА РЕГАТА „ХЕСЕН”

  • У саставу ударне групе, која је кренула из база у Вирџинији, су ракетна крстарица „Нормандија“, ракетни разарачи  „Арли Берк“, „Балкелеј“, „Форест Шерман“ и „Фарагут“, а накнадно ће им се прикључити разарачи „Џејсон Данем“ и „Саливанс“
  • Москва је – како је открио њен амбасадор при Европској унији Владимир ЧИЖОВ – војним каналима упозорила Вашингтон „о могућим озбиљним последицама удара САД по Сирији уколико, макар и случајно, настрада било ко од руских војника и војних саветника“
  • Професор руске Академије војних наука Вадим КОЗЈУЛИН упозорио: „Амерички удари могу бити усмерени и на председнички дворац Башара Асада. Наравно, и на командна места, радарске станице и аеродроме. Питање је, наравно, да ли ће САД прећи линију иза које може почети не само регионални, него и глобални рат са применом нуклеарног оружја“

          УДАРНА група америчких ратзних бродова – на челу са носачем авиона „Хари Труман“ – кренула је из домицилне базе у Вирџинији према Европи.

          Наравно, због развоја ситуације поводом Сирије, а њени бродови ће држати под контролом делове Европе и Блиски Исток.

          У саставу групе су ракетна крстарица „Нормандија“, ракетни разарачи  „Арли Берк“, „Балкелеј“, „Форест Шерман“ и „Фарагут“, а накнадно ће им се прикључити разарачи „Џејсон Данем“ и „Саливанс“.

          Посаде бродова који су кренули из Вирџиније броје укупно 6.500 морнара и официра.

          Америчким бродовима ће се придружити и немачка фрегата „Хесен“.

          Циљеви овог похода нису објављени, али је до њега дошло након што је америчка агентура инсценирала „хемијски напад“ у сиријском граду Дума, а Доналд Трам изјавио да ће о могућој примени силе против Сирије одлучити најканије 11. априла. Чак независно од одлуке Савета безбедности УН.

          Портпаролка америчке ратне морнарице Кло Морган изјавила је да се ради о „планском походу“ и да ће група дејствовати „у зонама оперативне одговорности Пете и Шесте флоте“ САД.  А то значи – у западном делу Индијског океана и Персијском заливу и Медитерану.

          Морган је одбила да открије када ударна група треба да буде „на циљу“ и колико дуго ће остати у водама око Блиског Истока.

          Москва је – како је открио њен амбасадор при Европској унији Владимир Чижов – војним каналима упозорила Вашингтон „о могућим озбиљним последицама удара САД по Сирији уколико, макар и случајно, настрада било ко од руских војника и војних саветника“.

          Чижов је у име свог државног врха упозорио: „Амерички удар, ако до њега дође, биће одговор на оно (хемијски напад) чега није било“.

          У Средоземмном мору се већ налази амерички ракетни разарач „Доналд Кук“, а ка обалама Сирије плови и разарач „Портер“.

          Неки војни експерти процењују да Американцима у нападу на Сирију могу помагати и Французи чији је председник, Емануел Макрон, вечерас изјавио да евентуални напад „неће бити уперен против савезника Дамаска“.

          Московски војни аналитичар, пуковник Виктор Мураховскиј, процењује да ће напад бити изведен са дестинама, ако не и стотинама крстарећих ракета.

          Он указује да се у Медитерану налази и цела америчка Шеста флота.

          На удару ће бити главни сиријски војни објекти око Дамаска и Алепа.

          У Вашингтону се `мераче` на Сирију још од 2013-те, када је Барак Обама тражио (и добио) од Конгреса САД дозволу за напад.

          Професор руске Академије војних наука Вадим Козјулин упозорава:

          „Амерички удари могу бити усмерени и на председнички дворац Башара Асада. Наравно, и на командна места, радарске станице и аеродроме. Питање је, наравно, да ли ће САД прећи линију иза које може почети не само регионални, него и глобални рат са применом нуклеарног оружја“.

          Мураховски на исто питање (хоће ли прећи црвену линију) одговара овако:

          „Не желим да будем Ванга. Међутим, могући амерички удари по Сирији су унапред лишени смисла јер више ништа у тој земљи не могу изменити. Претпостављам да ће уочи напада по специјалним линијама упозорити наше јер не желе директну конфронтацију са Оружаним снагама Русије. Тако су поступили пре него што су са 59 крстарећих ракета тукли сиријски војни аеродром Шајрат“.“.

          Начелник руског Генералштаба, Валериј Герасимов, Пентагону је још почетком марта предочио: уколико буду угрожени моји војници у Сирији – нећемо обарати само ракете, дејствоваћемо и по `тачкама` са којих буду лансиране... А ово значи: и по бродовима, авионима, подморницама...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари