Трамп новим санкцијама покушава да удари и на самог Путина и државни курс Русије

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА САД УВЕЛО РЕСТРИКЦИЈЕ ПРОТИВ 38 РУСКИХ ФУНКЦИОНЕРА, БИЗНИСМЕНА И ФИРМИ

  • Санкције су уведене против Алексеја Милера, Игора Ротенберга, Виктора Векселберга, Андреја Костина, Владимира Богданова, Кирила Шамалова, Сулејмана Керимова, Андреја Скоча и Олега Дерипаске
  • У Вашингтону званично објављено: „Ово није одговор на неки појединачни догађај или поводом неког питања. Сједињене Државе овим мерама одговарају на укупност злонамерног деловања руске владе по целом свету. Такво деловање се наставља и постаје све дрскије“

        ПОД притиском Конгреса САД и „дубоке државе“, администрација Доналда Трампа увела је додатне санкције против богатих и утицајних људи Русије и 12 компанија које су у њиховом власништву или под њиховом контролом. Не кријући да преко њих `гађа` Владимира Путина.

        Санкције су уведене против Алексеја Милера, Игора Ротенберга, Виктора Векселберга, Андреја Костина, Владимира Богданова, Кирила Шамалова, Сулејмана Керимова, Андреја Скоча, Константина Косачова и Олега Дерипаске.

        Под америчким рестрикцијама су фирме под Дерипаскином контролом „Базни елемент“, „Руске машине“, B-Finance, група En+, компания „Евросибенерго", „Русал“, „Група ГАЗ“ и агрохолдинг „Кубањ“.

        Санкције су уведене и против компанија „Газпром бушења" и група NPV Engineering Ротенберга, компаније „Ладога менаџмент“ Кирила Шамалова и ГК „Ренова“ Виктора Векселберга.

        Санкције је формално увело Министарство финансија САД и ударило и на 17 званичника руске Владе и руске државне корпорације за трговину оружјем Рособоронекспорт.

        Укупно: против 38 бизнисмена, менаџера државних корпорација и фирми.

        Посебно је индикативно да је Вашингтон све ово назвао реакцијом на „последња дејства Москве у светској арени:

        „Ово није одговор на неки појединачни догађај или поводом неког питања. Сједињене Државе овим мерама одговарају на укупност злонамерног деловања руске владе по целом свету. Такво деловање се наставља и постаје све дрскије“.

        Овоме је ипак придодато да САД имају посебно у виду присаједињење Крима РФ (које је названо „окупацијом“), „разбуктавање насиља на истоку Украјине“, подржавање режима Башара Асада и „противправно деловање у сајбер-простору“.

        На брифингу у Белој кући је свему овоме било придодато:

        „Председник Трамп је више пута рекао да САД теже побољшавању односа са Русијом. Међутим, то ће бити могуће само под условом да Русија престане са својим агресивним држањем. Док се то не догоди - присиљаваћемо је да плати цену своје агресивности“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари