Лондон одбио укључивање Русије у истрагу о тровању Сергеја Скрипаља и његове кћерке

ФОРИН ОФИС ТВРДИО ДА ЈЕ ОТРОВ „ПРОИЗВЕДЕН У РУСИЈИ“, ПА ТО - УПРАВО „ПОЛИЗАО“

  • Своје одбијање заједничке истраге, званични Лондон образложио овако: „Британија стоји на становишту - а у томе је подржавају многе друге земље - да је веома вероватно да је руска држава одговорна за напад у Солзберију и да нема никаквог другог логичног објашњења за оно што се догодило. У конвенцији о хемијском оружју нема захтева да жртва укључује вероватног злочинца у заједничку истрагу“

        ПОТПУНО очекивано, Лондон није пристао да се Русија укључи у истрагу тровања у Солзберију Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије.

        Ово је саопштио стални представник Велике Британије у Организацији за забрањено хемијско оружје Џон Фого. Још је прецизирао:

        „Британија стоји на становишту - а у томе је подржавају многе друге земље - да је веома вероватно да је руска држава одговорна за напад у Солзберију и да нема никаквог другог логичног објашњења за оно што се догодило. У конвенцији о хемијском оружју нема захтева да жртва укључује вероватног злочинца у заједничку истрагу“.

        Фого је нагласио да Лондон од Москве очекује једино одговоре на два питања: како је створила нервни отров искоришћен у Солзберију и да ли је изгубила контролу над својим залихама хемијског оружја.

        Шеф британске војне лабораторије, која је од Солзберија удаљена само седам километара, признао је да његови стручњаци нису успели да утврде да је отров употребљен против Скрипаља произведен у Русији.

        Суочено са овим, Министарство спољних послова Велике Британије негирало је данас да је тврдило да је нервни агенс „Новичок”, који је коришћен за тровање британског шпијуна Сергеја Скрипаља, потекао директно из Русије.

        „Наши стручњаци су прецизно идентификовали нервни агенс „Новичок“. Није наша одговорност и никада није била наша намера да потврђујемо порекло агенса”, објавио је Форин офис на свом Твитер налогу.

        У наредном твиту Форин офис је навео да је процена владе од самог почетка била јасна, као и да је хемијска анализа кључни део процене Владе. Британска влада оптужила је Москву да стоји иза хемијског напада на шпијуна Сергеја Скрипаља и његову ћерку, који су отровани 4. марта у Солзберију у јужној Енглеској.

        Британско министарство је ипак морало да призна да је са своје странице на Twitter-у уклонило тврдњу да је агенс којим су отровани Скрипаљи „произведен у Русији“.

         Телеканал Sky News је поводом уклањања дела текста објавио:

        „The Foreign Office has deleted a tweet that said experts at the Defence Science and Technology Laboratory at Porton Down had confirmed that the nerve agent used during the attack on former spy Sergei Skripal in Salisbury was definitely produced in Russia“.

         Прилику је искористио лидер Лабуристичке партије Велике Британјеи Џереми Корбин, упозоривши домаћу јавност да министар спољних послова Борис Џонсон намерно доводи британску јавност у заблуду поводом умешаности Русије.

         Он је на предизборном митингу у Вотфорду указао да је Џонсон да је „101 одсто сигурно“ да иза тровања Скрипаља стоји Русија, иако у Портон-Дауну нису говорили о томе, па нагласио:

         „Или министар Џонсон располаже информацијама у које нису у пућени у Портон-Дауну или напросто претерује. Ми према инциденту у Солзберију морамо имати непристрасан приступ и утврдити одакле отров стигао - да бисмо онемогућили да се ишта слично понови“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари