Варијанте: „Северна Македонија“, „Горња Македонија“, „Вардарска Македонија“...

САД И NATO ПОЈАЧАВАЈУ ПРИТИСАК ДА СЕ СКОПЉЕ И АТИНА НАГОДЕ ОКО ИМЕНА БЈРМ

Метју Нимиц

  • Нова рунда преговора - којима ће дириговати Американац Метју Нимиц - заказана за 18. и 19. јануар у Њујорку

        НА СТОЛУ међународног посредника између Скопља и Атине у вези спора са именом Македонија Метју Нимица наћи ће се три имена - „Северна Македонија“, „Горња Македонија“ и „Нова Македонија“, тврди грчки дневник „Рил њуз“.

        Не искључује се ни могућност да на састанку 19. јануара са преговарачима две земље Васком Наумовским и Адамантиосом Василакисом посредник УН у последњем тренутку не смисли ново сложеније име.

        Раније су помињана и имена „Вардарска Македонија“ и „Славомакедонија“, пише грчки лист.

        Атина упозорава да не треба организовати референдум у Македонији за одобравање договора, будући да се процењује да ће га одбацити већина грађана.

        Назив Македонија, након распада Југославије 1991. године, постао је предмет расправе између Скопља и Атине. Кључни грчки аргумент јесте да коришћење имена Македонија представља „безбедносну претњу“, јер Грчка тако назива своју северну област.

        Преговори о изналажењу решења спора Атине и Скопља у вези са називом Македонија воде се од 1992. године. Посредник УН у спору Метју Нимиц до сада је одржао више састанака са преговарачима, а последњи пут се састао почетком децембра у Бриселу.

        Нова рунда преговора заказана је за 18. и 19. јануар у Њујорку.

        Македонски премијер Зоран Заев у више наврата је поновио да је оптимиста и да ће дугогодишњи спор између Скопља и Атине бити решен у првој половини ове године.

        Он се нада да ће Македонија постати 30. чланица NATO и то на Самиту Алијансе, који ће бити одржан у Бриселу 11. и 12. јула.

        Македонија, иако је испунила све критеријуме за пуноправно чланство у NATO, на Самиту Алијансе у Букурешту у априлу 2008. године није добила позив, јер је Грчка због спора са именом блокирала пријем.

        УН су 1993. године признале Македонију под називом Бивша Југословенска Република Македонија (БЈРМ).

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари