Четири најбогатија човека на планети имају новца колико – половина човечанства

BLOOMBERG ОБЈАВИО ДА ЈЕ 500 НАЈБОГАТИЈИХ ТОМОМ 2017. ПОСТАЛО БОГАТИЈЕ ЗА – ТРИЛИОН ДОЛАРА

Безос први с десне стране

  • Међународно удружење Oxfam, које се од 1942-ге бори против сиромаштва, израчунало је да 3,5 милијарде одраслих људи у свету располаже са мање од 10.000 долара и оценило да је такво стање ствари „кошмарна гротеска”
  • Британски новинари су открили да за Џефа Безоса, власника Amazona-а, раде модерни робови. Његови запослени имају норме које их обавезују да за један сат упакују 120-200 пошиљки, па морају да једу на радном месту и да трчећи одлазе у тоалет
  • Историчари већ упозоравају да је данашња ситуација слична оној са почетка 20-ог века – када су се богатиле породице Рокфелер и Карнеги – што је довело до Првог светског рата, револуција и Велике депресије у САД. Неки су чак уверени да ће већ 2018-та показати до чега ће довести садашње стање ствари...

Пише: Викторија НИКИФОРОВА

          ТОКОМ 2017-те богати у свету су постајали све богатији, а сиротиња је све бже даље сиромашила.

          Данас је богатство четворице најбогатијих једнако свему чиме располаже безмало половина човечанства.

          Обично овакве тенденције доводе до револцијаи светских ратова. А сада капитализам поново постаје `дивљи` да све већом корупцијом и бруталном експлоатацијом.

          Америчка агенција Bloomberg обновила је списак 500 најбогатијих у свету и направила шокантно откриће да су људи са тог списла током 2017-те свом богатству придодали нови трилион долара. Односно: да су богатији за четвртину него што су били 2016-те.

          Јаз између богатих и сиромашних постао је – апокалиптички.

          Међународно удружење Oxfam, које се од 1942-ге бори против сиромаштва, израчунало је да 3,5 милијарде одраслих људи у свету располаже са мање од 10.000 долара и оценило да је такво стање ствари „кошмарна гротеска”.

          Док конспиролози указују на „светску владу богаташа” – милијардери спокојно игноришу законе својих земаља и на највише положаје доводе своје експоненте и настоје да одређују курс најутицајнијих држава.

          Пример за ово је и стари сукоб између Доналда Трампа и Џефрија Безоса, власника интернет-гиганта Amazon. Трамп је Безоса и пре него што се кандидовао за шефа државе оптуживао да доводи до банкрота америчке продавнице и лишава Американце посла, а још ни порез не плаћа.

           А Безос, који је у међувремену купио дневни лист The Washington Post, започео је против Трампа прави пропагандни рат и богато подржао изборну кампању Хилари Клинтон.

          Трамп је, упркос томе, победио, али ни као председник САД још увек не може ништа да уради против Безоса.

          Amazon и даље регистрован у Даблину где плаћа симболичан порез. Еврокомисија је објавила да он годишње заради безмало 20 милијарди долара, а да ЕУ плати пореза око 15 милиона долара, што је мање од 0,1 одсто.

          Данас је Безос најбогатији. Његово богатство се сасвим примакло 100 милијарди долара, од којих је 34 зарадио у 2017-ој.

          Безос, по проценама, кроз 25 година може постати први – трилионер у свету, а његова корпорација уопште није локомотива америчке економије.

          Он је један од највећих криваца што је број радних места у америчкој трговини последњих година смањен за 250.000 радних места.

          Трамп се одлучио за смањивање пореза, али ће амерички IT-гиганти – Microsoft, Facebook, Google, Apple и Amazon – готово сигурно остати у Даблину.

          Безос је обећао да ће отворити сто хиљада радних места, али ништа још није урадио.

          Британски новинари су открили да за Безоса раде модерни робови. Његови запослени имају норме које их обавезују да за један сат упакују 120-200 пошиљки, па морају да једу на радном месту и да трчећи одлазе у тоалет.

          У чудовишним условима, и за мање од 70 долара месечно, раде и они који у Бангладешу шију за власника „Заре” Амансија Ортегу који `лежи` на  77 милијарди долара.    

          Историчари већ упозоравају да је данашња ситуација слична оној са почетка 20-ог века – када су се богатиле породице Рокфелер и Карнеги – што је довело до Првог светског рата, револуција и Велике депресије у САД.

          Неки су чак уверени да ће већ 2018-та показати до чега ће довести садашње стање ствари...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари