Тилерсон: Спремни смо да са Северном Корејом преговарамо без претходних услова

ОБЈАВИО ДА ЋЕ САНКЦИЈЕ САД ПРОТИВ РУСИЈЕ БИТИ НА СНАЗИ СВЕ ДОК УКРАЈИНА НЕ ВРАТИ КРИМ И ДОНБАС

  • Државни секретар САД – у говору у Атлантском савету у Вашингтону - посебно нагласио да Сједињене Државе наводно не теже да униште Северну Кореју
  • Портпаролка Стејт департмана Хезер НАУЕРТ, поводом наредбе Владимира Путина да се из Сирије повуче „значајан део” руског војног контигента:”Русија може сматрати да је свој посао у Сирији завршила. Наш посао у Сирији, међутим, није завршен. У Сирији још има припадника Исламске државе, а у тој земљи је још потребно и ситуацију стабилизовати. Наш посао није још завршен ни у Ираку који је прогласио победу над Исламском државом”

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе су спремне да са Северном Корејом преговарају о њеном атомском програму без претходних услова – изјавио је Рекс Тилерсон.

          Државни секретар САД навео је да би тако могло да се преговара поготово о начину преговарања и о „возном реду” преговора.

          У наступу у Атлантском савету САД у Вашингтону на исту тему је још рекао:

          „Када могу почети преговори? Ми са своје стране дипломатски објављујемо да смо спремни када год Северна Кореја буде спремна да разговара. Први сусрет је важан и као сусрет. Ако треба: а њему можемо и о временским приликама разговарати. Можемо ли сести заједно и погледати се у очи? Мислим да можемо, а потом се можемо бавити возним редом и оним на чему бисмо хтели да заједно радимо”.

          Тилерсон је посебно нагласио да САД не теже да униште Северну Кореју.

          Како се и могло очекивати, позабавио се и америчко-руским односима.

          Нагласио је да ће америчке санкције против Русије бити на снази „све до успостављања територијалне целовитости Украјине”:

          „Санкције остају на снази док руска инвазија на Украјину не буде прекинута и Украјини враћена контрола над њеним границама. Сада у контактима са Русијомнастојимо да схватимо можемо ли се сложити око мандата мировних снага УН за Донбас “.

          Тилерсон је у наставку додао: „Ми само Русијом желимо радне односе, али их засад нема. Имамо са руским колегама веома активан дијалог, јак дијалог имају и наше оружане снаге, моћан је и наш дипломатски дијалог. Настављамо, али смо предочили нашим руским колегама да су нам потребне добре новости. Засад их нема, а ми чекамо, чекамо”.

          У исто време је портпаролка Стејт департмана – Хезер Науерт – поводом наредбе Владимира Путина да се из Сирије повуче „значајан део” руског војног контигента рекла:     

          „Русија може сматрати да је свој посао у Сирији завршила. Наш посао у Сирији, међутим, није завршен. Кад кажем „наш” – мислим на целу међународну антитерористичку коалицију. У Сирији још има припадника Исламске државе, а у тој земљи је још потребно и ситуацију стабилизовати. Наш посао није још завршен ни у Ираку који је прогласио победу над Исламском државом”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари