Пуџдемон представио своју изборну листу „Заједно за Каталонију“

ОЦЕНИО ДА ЋЕ СКОРИ ИЗБОРИ КОЈЕ ЈЕ РАСПИСАО МАДРИД „РАТИФИКОВАТИ ВОЉУ“ ЗА ОТЦЕПЉЕЊЕ

        РЕГИОНАЛНИ избори 21. децембра у Каталонији омогућиће да се ратификује воља грађана да живе у независној држави, изјавио је данас у Белгији смењени председник те шпанске аутономне области Карлес Пуџдемон.

        Према његовим речима, Каталонци су на референдуму 1. октобра „свету показали да желе да живе у независној држави“, док ће предстојећи избори бити само ратификација те воље.

        Пуџдемон је данас кренуо у предизборну кампању из хотела у околини Брижа, на северозападу Белгије, где је нашао уточиште. Он и још четири члана смењене каталонске владе налазе се на условној слободи док белгијско правосуђе разматра шпанску потерницу која је против њих издата.

        Каталонија је 27. октобра једнострано прогласила независну републику. Затим је Шпанија увела директну управу у том региону, сменила регионалну владу и распустила каталонски парламент. У међувремену су приведени чланови бивше регионалне владе.

        Пуџдемон је рекао да су предстојећи избори које је расписала шпанска влада „најважнији избори у историји Каталоније“. Он је данас представио своју изборну листу „Заједно за Каталонију“.

        Портпарол шпанске владе Естебан Гонсалес Понс осудио је Пуџдемонов говор као „надреалан, ненормалан и бизаран“.

        „Пуџдемон је постао гротескни лик.... Он не живи у Белгији, већ се тамо крије“, додао је Понс.

        Бета 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари