Пуџдемон: Независност Каталоније није више ствар Шпаније која је ударила на дивну европску нацију

ПОЗВАО ИЗ БРИСЕЛА СУНАРОДНИКЕ ДА МИРНО ДЕМОНСТРИРАЈУ ПРОТИВ ШПАНСКЕ ВЛАСТИ

Pudždemon: Nezavisnost Katalonije nije više stvar Španije koja je udarila na divnu evropsku naciju

         СМЕЊЕНИ каталонски вођа Карлес Пуџдемон оцено је данас да је одређивање притвора за осам бивших чланова његове регионалне владе „озбиљна грешка”.

         За осморо званичника каталонске регионалне владе данас је шпански суд одредио притвор док се води истрага по оптужбама о побуни и проневери новца, а девети је пуштен уз кауцију од 50.000 евра.

         У говору емитованом данас на каталонској јавној телевизији ТВ3 Пуџдемон је позвао Каталонце да протестују против шпанских власти “без насиља, мирно и уз поштовање свачијег мишљења”.

         Пуџдемон и четворица његових смењених министара налазе се у Бриселу, где је рекао да траже “сигурност и слободу”, док судије у Шпанији воде истрагу против њих због уводјења Каталоније у сецесију од Шпаније.

         Шпанско државно тужилаштво затражило је данас издавање европског налога за хапшење смењеног лидера Каталоније Карлеса Пуџдемона и још четири члана његове владе, након што се данас нису појавили на саслушању у Мадриду, саопштили су судски извори.

         „Жестина с којом је шпанска влада напала једну дивну европску нацију је нечувена и прети нам свима” рекао је Пуџдемон и додао да каталонска независност “није више унутрашња ствар” Шпаније.

         Пуџдемон је раније, на вест о одредјивању притвора за осам бивших чланова његовог кабинета, написао на Твитеру да је “легитимна влада Каталоније ухапшена због својих идеја”.

         Хиљаде људи широм Каталоније протестују због одређивања притвора каталонским званичницима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари