Притвор за осам чланова каталонске владе, Пуџдемон и четворица министара и даље у Бриселу

У ПРИТВОРУ И ДРУГА ФИГУРА КАТАЛОНИЈЕ - ОРИОЛ ЖУНКЕРАС

        ШПАНСКИ суд данас је наложио притвор за осам смењених чланова каталонске владе после њиховог саслушања у оквиру истраге о побуни и проневери средстава.

        Деветом члану владе, који је поднео оставку пре једностраног проглашења независности Каталоније 27. октобра, такође је одређен притвор али је он пуштен уз кауцију од 50.000 евра.

        Ову одлуку је донела истражни судија Кармен Ламела на захтев тужилаца који воде кривични поступак против каталонских званичника после проглашења независности у Парламенту Каталоније прошлог петка.

        Међу осморо поборника независности Каталоније који су притворени је и Ориол Жункерас, број два смењеног каталонског вође Карлеса Пуџдемона.

        Пуџдемон и још четири члана његове владе налазе у Белгији и одбили су да се данас појаве пред судом у Мадриду.

        Шпанско државно тужилаштво затражило је данас издавање европског налога за хапшење за Пуџдемона и још четири члана његове владе након што се данас нису појавили на саслушању у Мадриду, саопштили су раније данас судски извори.

        Шпанска влада се позвала на своја уставна овлашћења прошле недеље и преузела контролу над Каталонијом после проглашења независности те области. Мадрид је сменио каталонску владу, распустио регионални парламент и сазвао регионалне изборе за 21. децембра.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари