Стотине хиљада противника независности у Барселони викале „Пуџдемона у затвор!” и „Живела Шпанија!”

 НЕЈАСНО: КОЛИКО ЈЕ МЕЂУ ЊИМА КАТАЛОНАЦА, А КОЛИКО ИХ ЈЕ СТИГЛО ИЗ ДРУГИХ ДЕЛОВА ШПАНИЈЕ

  • На митингу су говорили познати шпански политичари и јавне личности. Поред осталих, бивши председник Европског парламента Каталонац Жозеп Борел који је рекао и ово: „Дошао сам на овај скуп да кажем да сам и ја део Каталоније. Да Карлес Пуџдемон може представљати неки део Каталоније, али не целу Каталонију!”
  • Учесници манифестације дошли са хиљадама застава Шпаније и званичним црвено-жутим заставама Каталоније без звезде. Многи су махали и заставама ЕУ. Виђени су и транспаренти са поруком „Добродошли до члана 155”. А то је члан Устава Шпаније на основу којег Мадрид покушава да покори Каталонију и смени њено сецесионистичко руководство

         ОКО 300.000 људи окупило се данас у Барселони на скупу за јединство Шпаније. Оволико је саопштила полиција над којом је Мадрид преузео директну контролу или бар покушава да то учини.

         Удружење грађана Каталоније, које је организатор скупа, са поносом је објавило да се окупило око 1,6 милион људи. Са главним транспарентом на коме пише „Сви смо ми Каталонија”.

         Од самог броја можда је још значајније: колико је међу манифестантима Каталонаца, а колико их је стигло (довезено) из других делова Шпаније.

         Циљ организатора је да покажу: да нису сви у Каталонији за отцепљење од Шпаније.

         Процена полиције много је ближе истини иако су главни градски тргу и укрштање булевара Пасаж де Гарсиа и Гран-виа заиста испуњени противницима каталонске независности.

         Учесници манифестације узвикују “Пуџдемона у затвор!”. Чује се у „Живела Шпанија!” и „Живео краљ!”.

         На митингу су говорили познати шпански политичари и јавне личности. Поред осталих, бивши председник Европског парламента Каталонац Жозеп Борел који је рекао и ово:

         „Дошао сам на овај скуп да кажем да сам и ја део Каталоније. Да Карлес Пуџдемон може представљати неки део Каталоније, али не целу Каталонију!”

         Учесници манифестације су дошли са хиљадама застава Шпаније и званичним црвено-жутим заставама Каталоније без звезде.

         Многи су махали и заставама ЕУ.

         Виђени су и транспаренти са поруком „Добродошли до члана 155”. А то је члан Устава Шпаније на основу којег Мадрид покушава да покори Каталонију и смени њено сецесионистичко руководство.

         Манифестанти су у поворци прошли главним градом Каталоније, а дуж целог њиховог ’пута’ распоређен је велики број полицајаца.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари