Ким Џонг Ун обећао Јапанцима нуклеарне облаке ако Токио не престане да уцењује његову земљу

МАТИС У СЕНАТУ САД ОБЈАВИО ДА ЈЕ И ПЕНТАГОН ЗА ДИПЛОМАТСКО РЕШЕЊЕ И ПРЕГОВОРЕ

Ким Џонг Ун на тестирању ракете

  • Севернокорејска новинска агенција пренела позив јапанског премијера, Шизно Абеа, Генералној скупштини УН да „међународна заједница“ блокира сваки извоз робе у С. Кореју

        ЛИДЕР Северне Кореје Ким Џонг Ун обећао је Јапанцима „нуклеарне облаке“ ако Токио не престане да његовој земљи прети новим санкцијама и да тражи да се Пјонгјанг одрекне и ракетног и нуклеарног програма.

        Ово је објавила јапанска новинска агенција Kyodo news, позвавши се на Централну телеграфску агенцију С. Кореје.

        Ким Џонг Ун је држање званичног Јапана назвао уцењивачким и притом нагласио:

        „Токио тиме провоцира напетост на Корејском полуострву, а то је за њега самоубиство које ће нуклеарне облаке донети на Јапански архипелаг. Нико не зна када ће ситуација бити доведена до експлозивне тачке и претворити се у нуклеарни рат. Али, ако се то догоди - Јапански архипелаг биће тренутно захваћен ватром. То је више него очевидно“.

        Севернокорејска агенција је истовремено пренела позив јапанског премијера, Шизно Абеа, Генералној скупштини УН да „међународна заједница“ блокира сваки извоз робе у С. Кореју.

        Хоће ли Абе омекшати - биће јасније наредних дана.

        Индикативно је да су јастребови из Пентагона почели да изигравају голубове.

        Министар одбране САД Џејмс Матис рекао је у Сенату да подржава „дипломатске напоре Стејт департмана поводом нуклеарних и ракетних пројеката Пјонгјанга“.

        Упитан да ли постоје разлике поводом Северне Кореје између позиција Доналда Трампа и Рекса Тилерсона - Матис је одговорио:

        „И ја и Рекс смо од председника Трампа добили јасну инструкцију: наставити са дипломатским напорима, укључујући у све различите иницијативе Кине. Зато је државни секретар и путовао у Пекинг. Разматра се могућност вођења преговора“.            

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари